A rovat kizárólagos támogatója

Anand Varna profi fényképész egy timelapse videón szemléltette a méhek életének első 21 napját 60 másodpercbe sűrítve. Fantasztikus!

A méhek porozzák be Földünk élelmiszer termésének harmadát, de napjainkban nagy veszélyt jelent rájuk a Varroa atka, ami megtizedeli a számukat. Bár a tudósok már tenyésztik az atka-rezisztens méheket, ezekből hiányoznak kulcsfontosságú tulajdonságok, így például mézet sem tudnak “készíteni”.

Ehhez a projekthez készítette Varna az alábbi hipnotizáló felvételt, amiből a szakértők is sokat tanulhatnak. 
 

Méhek és a kemizálás

Méhek és a kemizálás

A kemizálás eredményeként többféle növényvédelmi célú hatóanyag jelenhet meg a méhészeti termékekben. Szermaradékok előfordulása különösen a virágport és a méhviaszt érinti.

Ma már szinte minden méhészeti termékben kimutathatók a Varroa ellen alkalmazott atkaölők. Az európai gyorsriasztási rendszer (RASFF) szerint a Nosema ellen használt antibiotikumok és szulfonamidok előfordulása emelhető ki, bár a statisztikában 2009 óta jelentős mértékű javulás következett be.
Darvas Béla , Mörtl Mária és Székács András cikke a „Méhészet” novemberi számában jelent meg. A mai viszonyainkra jellemző írás sok tekintetben egyáltalán nem megnyugtató.  Méhek helyett vegyszerek között (708 KB pdf.)

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek