A rovat kizárólagos támogatója

A lefolyótisztító az egyik legagresszívebb háztartási készítmény, ennek megfelelően a használata jelentős környezeti terheléssel jár. Sok készítmény nátrium-hipokloritot és nátrium-hidroxidot tartalmaz, illetve égési sérülést képes okozni. Nem kérdés, más megoldást kell találni, ha dugulás lépett fel a konyhánkban vagy a fürdőszobánkban.

Szerencsére számos olyan megoldás áll rendelkezésre, amelyek segítségével környezetkárosítás nélkül szüntethetők meg a konyhai és fürdőszobai dugulások. Érdemes tisztában lenni a különböző dugulások kialakulásának legfőbb okaival is, hiszen a megelőzés ez esetben is fontos lehet.

A közhiedelemmel ellentétben a dugulásokért nem a zsíros szennyeződések, hanem elsősorban a habzó tisztítószerek maradványai felelősek. Ez a magyarázata annak, hogy a mosogatószeres mosogatás nem képes eltávolítani a konyhai lefolyók lerakódásait, hanem épp ellenkezőleg; a habzószerek maradványai rétegenként rakodnak le csövek falán, kötőanyagot képezve a kisebb-nagyobb ételdarabok számára, így segítve a dugulások kialakulását.

Ha dugulással kell szembenéznünk, érdemes először kézi módszerekkel próbálkozni. Előfordulhat, hogy a dugulás közvetlenül a lefolyó alatt alakul ki. Ilyenkor egy hurkapálca is alkalmas lehet a probléma megszüntetésére. Flexibilis lefolyó esetén érdemes óvatosan átmozgatni a csövet, így a megtapadt szennyeződések leválhatnak és távozhatnak. A szifon leszerelése is eredményre vezethet, ez esetben figyeljünk a visszaszerelés alaposságára, ne léphessen fel szivárgás.

Ne feledkezzünk meg a jól bevált gumipumpáról sem. Engedjünk vizet a lefolyóba; kisebb mozdulatokkal kezdjük a műveletet, de figyeljünk arra, hogy ne levegőt, hanem vizet pumpáljunk. A folytonos előre-hátra mozgó víztömeg képes lehet kimozdítani a dugulást.

Hatékony megoldást biztosíthat a forró víz ereje is. A forró víz oldóhatása remek szolgálatot tesz a duguláselhárításban; nincs szükségünk másra, mint egy vízforralóra, amivel gazdaságos módon készíthetjük elő a zubogó vizet. Igyekezzünk minél gyorsabban a lefolyóba juttatni! Az eljárást érdemes lehet kétszer-háromszor megismételni. Némi szerencsével kényelmesen és egyszerűen elérhetjük a célunkat.

Ha ennél is hatékonyabb megoldásra van szükség, próbálkozhatunk szódabikarbóna és ecet keverékével. Szórjunk három-négy evőkanál szódabirakbónát a lefolyóba, öntsünk rá két-három deciliter 20%-os ecetet, majd hagyjuk hatni fél órán keresztül. Sajnos az ecet szúrós szaga kifejezetten kellemetlen, ám egy gyors szellőztetésnek köszönhetően nyoma sem marad a lakásban.

Ma még mindig nem oldottuk meg a problémát, jöhet az úgynevezett bórax. Noha hajlamosak vagyunk háztartási vegyszerként tekinteni rá, a bórax tulajdonképpen nátrium-tetraborát, ami a bórsav nátriummal alkotott sója. Mivel élelmiszerekben adalékként is hasznosítják, ezért biztonságosnak tekinthetjük, ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy a bórax név alatt elsősorban a nátrium-tetraborát dekahidrátot értik, illetve emellett használják a többi hidrát és anhidrát változatra is. A lefolyótisztítóként forgalmazott bórax nem alkalmas élelmiszeradalékként, de tisztítószerként biztonságosan használható.

Sajnos előfordulnak esetek, amikor a dugulás olyan mértékű, hogy szakember segítségére van szükség. A professzionális eszközök az esetek 99%-ban alkalmasak a dugulások megszüntetésére, így bontásra a legritkább esetben van szükség.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás