Hirdetés

Nagy István agrárminisztériuma továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a parlagfű zavartalanul szaporodhasson az országban, az allergiások helyzete ne javuljon, és egyre többen legyenek betegek. Parlagfű-mentesítés címén hosszú éveken keresztül civil szervezeteknek az allergén növényhez nehezen köthető tevékenységeit pénzelték.

Sokáig jelentős támogatásban részesült Áder János mára elérhetetlenné vált Tégy a Parlagfű Ellen Közhasznú Alapítványa, amely sok mindennel foglalkozott, csak parlagfűvel nem. Évente milliókat ölnek a Polgárőr Szövetség hobbitevékenységeinek (lovaglás, sárkányrepülőzés) finanszírozásába, de ellenőrizetlenül kiszórtak 420 millió forintot különböző sport-, horgász-, és városszépítő egyesületeknek is. A lényeg mindig az volt, hogy a tevékenység során ne sérüljenek a hanyag, parlagfű-termesztő nagybirtokosok anyagi érdekei. Ennek a stratégiának része a külterületi növényvédelmi bírságok nevetségesen alacsony szinten tartása. Sajnos nemcsak a mezőgazdasági területeken, de építkezéseknél, állami területeken is bátran virágozhat a parlagfű.

A hatósági ellenőrzés minimálisra csökkent, de a lakosság továbbra is sokszor jelzi a több hektáros parlagfű-tengereket, amely mellett a kormányzati adminisztráció illetékesei csukott szemmel haladnak el.

A bejelentéseknél pedig rendre számos törvénysértésre, hivatali visszaélésre derül fény. A jelek szerint ezek eltussolása érdekében hozták létre a NÉBIH szintén milliós támogatásokban részesülő online felületét, a Parlagfű Bejelentő Rendszert (PBR), melynek célja a bejelentő és az eljáró hatóság közé egy hatáskör nélküli szervet (mintegy postásként) beiktatni, hogy ezzel kijátszható legyen a közérdekű bejelentésekre vonatkozó válaszadási kötelezettség.
A NÉBIH funkcionáriusai, Oravecz Márton és Jordán László az “önkéntes jogkövető magatartás” megoldásként való szajkózásával már régóta védelmezik a kontár, de jelentős agrártámogatásban részesülő parlagfű-termesztőket. Védelmükre az idei évtől kezdve olyan biztosítékokat is beépítettek a PBR-be, mint például a műholdas térképréteg kiiktatása – ami a külterületi parcellák beazonosítását teszi lehetetlenné –, vagy a koordináták megadásának elrejtése. Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy a lakosság ne tudja jelezni a külterületi (azaz a kormányhivatalok illetékessége alá tartozó) sok hektáros parlagfűtáblákat, hanem inkább csak a belterületi kiskertekre koncentráljanak.
A belterületeken a jegyzőknek kellene eljárniuk. Ők vagy szólnak a tulajdonosnak, vagy nem, de a jogszabályokat megszegve szintén nem bírságolnak. Földalapú támogatás megvonására pedig tudomásunk szerint egyetlen esetben sem került sor, mintha a kormány nem a probléma megoldásában, hanem a fenntartásában lenne érdekelt.

Budapest 2021 december 7. Parlagfűpollen No Egyesület sajtóközlemény


Nyitókép: gyakori eset: hatóság által nem létezőnek nyilvánított többhektáros parlagfű tenger Vas-megyében. Forrás: Exner Tamás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás