Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A ki nem kapcsolt, azaz készenléti üzemmódban tartott eszközök ugyan kevesebbet fogyasztanak, de így is növelik a költségeket. Egy, a briteknél végzett kutatásból már az is látszik, mennyire. Nézze át a lakását, lehet, hogy önnél is van olyan eszköz, ami éves szinten súlyos összegeket húz le önről.
Az Egyesült Királyságban működő British Gas egy érdekes kutatással, illetve annak eredményével jelentkezett. Olyan eszközökkel foglalkoznak részletesebben, amik készenléti állapotban is sok energiát fogyasztanak. A felhasználók azonban több esetben nem is törődnek ezzel. A felmérés szerint a brit háztartások együtt, éves szinten 3,16 milliárd fontot költenek el, amiért bizonyos készülékeket nem kapcsolnak ki teljesen, hanem készenlétben hagyják azokat. Ez egy átlagos háztartás esetében évi 147 fontos, vagyis kb. 66 ezer forintos kiadást jelent a rendes költségeken felül.

A BBC szerint az emberek leggyakrabban számítógépeket, nyomtatókat, játékkonzolokat, illetve okoshangszórókat hagynak készenlétben, amik eltérő módon növelhetik egy család kiadását.

A kutatás szerint egy okostévét például nagyon kényelmesnek tűnik a távkapcsolóval, vagy hangutasításra elindítani, de ez a művelet évente 24,61 fontba (kb. 11 ezer forintba) is kerülhet. Ha pedig egy set-top-box is tartozik az eszközhöz, akkor ez a díj további 23,10 fonttal (nagyjából 10 ezer forinttal) is nőhet.

A cikkben idézik Marc Robsont, a British Gas energetikai szakértőjét, aki azt mondta: az eszközöket tanácsos egy hosszabbítóra kötni, amit a nap vagy a használat végén lekapcsolunk. Ezen kívül úgynevezett okoskonnektorokat is lehet ma már vásárolni, amik könnyedén, akár egy okostelefonról is vezérelhetők.

A szakértők szerint a készenlétben hagyott eszközök azért is problémásak, mert egyre több van belőlük a háztartásokban, és ma már világszinten tapasztalható jelenség az energiaárak növekedése-írta a hvg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás