A rovat kizárólagos támogatója

Kétszer is azzal vádolta meg az Earthsight nevű környezetvédelmi csoport az Ikeát az elmúlt másfél évben, hogy akarva-akaratlanul illegális vagy nem megfelelő előírások mellett zajló fakitermelésről származó faanyagot vásárolt Oroszországból és Ukrajnából.

Az Earthsight közölte: az „Ikea a világ egyik legjobbja annak felderítésében, hogy honnan származik a faanyaguk, így ha ők kudarcot vallottak, valószínűleg más is kudarcot vallott.”

Az Ikea tagadja, hogy tudatosan illegális faanyagot vásárolt volna. A vállalat egyik legbefolyásosabb vezetője, Abrahamsson Ring viszont nem zárja ki, hogy akaratlanul az Ikea ellátási láncába jutott ilyen anyag, viszont hozzáteszi azt, hogy az ilyen anyagok felkutatása „nagyon komplex kérdés”– írja a Financial Times.

Az Ikea elsősorban azért készít fából bútorokat, mert fenntarthatóbb és megújulóbb alapanyagnak tartják a fát, mint a fémeket vagy a műanyagot. A svéd vállalat egy három rétegű rendszert használ annak érdekében, hogy megfelelő minőségű és eredetű faanyagot szerezzenek be: 40 specialistát alkalmaznak, akik évi 200 ellenőrzést végeznek.

Az Ikea faanyaga egyébként részben Oroszországból, Fehéroroszágból és Kínából származik. Miután az Earthsight publikálta jelentését, az Ikea szerződést bontott a nem megfelelő feltételek mellett zajló fakitermeléssel dolgozó orosz céggel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás