Hirdetés

16 illegálisan tartott és valószínűleg egykor a vadonban elfogott elefántra bukkantak a thai rendőrök Thaiföld 3 déli megyéjében. Hiába vezette be már évek óta az ázsiai rendőrség, hogy az értékes nagytestű állatok részére igazolványt állítanak ki, hogy bekerülhessenek egy speciális regisztrációs rendszerbe, mégis az elefántok helyzete távolról sem biztonságos. Nagyon sok fiatal elefántot és borjút még most is egyszerűen elrabolnak a szomszédos Myanmarban és átcsempésznek Thaiföldre.

A híres üdülőhelyek környékén lévő parkokban tartottak ellenőrzést a thai rendőrök, amikor Ko Chang szigetén két illegálisan tartott elefántra, majd Phang Nga egyik parkjában öt újabb állatra bukkantak. A rendkívül jól szervezett akció további eredménye, hogy Phuketen hét, Krabi-n pedig kettő hivatalos papírok nélküli elefántot foglaltak le. Annak érdekében, hogy a felderítés sikeres legyen a thai rendőrség szorosan együttműködött a nemzeti parkokkal, valamint a környezetvédelmi tárca állatvédelmi részlegével is. A déli tartományok parkjainak átfésülése még csak a kezdet, a következő hónapokban négy másik turisztikai régióban is lecsapnak az illegális állattartókra.
A turistacsalogató elefántok egy részét sajnos még most is a vadonban ejtik foglyul Thaiföldön, vagy épp Myanmar-ban, majd betanítják azokat és máris idegenforgalmi látványosságként dolgoznak életük végéig elefántparkokban, botanikus kertekben.

Bár Myanmar és Thaiföld is aláírta azt az egyezményt (CITES), amely szigorúan tiltja az illegális elefántkereskedelmet, mégis a helyzet mást mutat. Az eddigi nyomozások alapján az derült ki, hogy 69 elefánt esetében a kereskedelmi szálak két személyhez vezetnek, akik Chaiyaphum térségben élnek. A rendőrség számos esetben adott már ki elfogató parancsot ellenük. Őket is gyanúsítják a napokban elfogott állatok közül néhány befogásával és illegális szállításával is. A hírek szerint a Ko Chang-on lefoglalt elefántok miatt az egyik tulajdonos ellen több okból is eljárás indul.

A probléma az, hogy az orvvadászok nemcsak elfogják ezeket az állatokat, hanem számos esetben az elefántok a parkokba hivatalosnak tűnő papírokkal érkeznek, mivel a bűnözők professzionális módszerekkel próbálják megtéveszteni a jóhiszemű parktulajdonosokat és a természetőröket.

A vadon élő elefántok befogása a 70-es évek óta szigorúan tiltott Thaiföldön és a nyolc évesnél idősebb állatoknak hivatalos dokumentumokkal kell rendelkezniük. A szabályok szerint csakis ezekkel az állatokkal lehet hivatalosan kereskedni. A rabságban született kis elefántoknak is kell papír, ám a törvény egyfajta kiskapuként lehetőséget ad arra, hogy az elefánt tulajdonosnak nem kell bizonyítania, hogy a borjú rabságban született. Így sajnos számos példa van arra, hogy a vadonban épp csak megszületett elefántborjúkat rabolják anyjuktól és csempészik át a határon, majd egyszerűen háziasított elefántként jegyzik be azokat.

Az élő elefántok illegális kereskedelme súlyosan büntetendő és épp ezért a neves állatvédelmi szervezet, a Traffic üdvözli a thai rendőrség összefogott akcióját – közölte Naomi Doac, a Traffic Mekong vidéki vezetője.  2009-ben épp a Traffic világított rá, hogy legalább 240 élő elefántot csempésztek át Myanmarból Thaiföldre néhány erdei határtérségben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás