A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi fejlesztésekre még 350 milliárd forint szabad forrás áll rendelkezésre, amit 2014-ig fel kell használni – közölte Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára Hajdúböszörményben, ahol kerékpárutat adott át.

Tájékoztatása szerint eddig 50 milliárd forintot használtak fel ilyen célokra az országban a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban.
A legnagyobb, 120 milliárdos projekt az arzénmentesítési program, amely 60-80 települést érint elsősorban a déli, délkeleti országrészben.
A Duna védműveinek megépítése, felújítása a teljes folyószakaszon 50 milliárd forintba, a beregi víztározó létrehozása 25-30 milliárdba, a ráckevei-soroksári Dunaág kotrása, a zsilipek felújítása 18-20 milliárd forintba kerül – részletezte Illés Zoltán, aki szerint csakúgy mint az állami erdészetek esetében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, illetve a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) között, január elsejétől egyfajta munkamegosztás lesz a vízügy területén a Belügyminisztérium és a VM között is. A jogalkotás, a szakmai koordináció, a vízgazdálkodás, a vízkeret-irányítás, a vízminőség védelem, a hatósági feladatok továbbra is az általa irányított államtitkársághoz tartoznak, míg a közmunkaprogramok hatékonyabb megvalósítása érdekében a területi vízügy szervek irányítása átkerül a Belügyminisztériumhoz – magyarázta az államtitkár.

A csaknem 300 millió forintos hajdúböszörményi 4 kilométeres új kerékpárút-fejlesztés kapcsán Illés Zoltán elmondta: Magyarországon a lakosság 49 százaléka használ kerékpárt, Budapesten ez az arány 23 százalék.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás