A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkárnak ítélte oda 2011-es tiszteletbeli tagságát a nagy-britanniai székhelyű Vegyészmérnöki Intézet (Institution of Chemical Engineers, IChemE).

Az elismerést tegnap este adták át a világ legnagyobb, 120 országban összesen 34 ezer tagot számláló nemzetközi vegyészmérnöki társaságának vezetői a magyar szakpolitikusnak Magyarország londoni nagykövetségén. Az átadási ünnepségen jelen volt David Brown, az IChemE vezérigazgatója, Sir William Wakeham, a szervezet elnöke és Sir John Beddington, a brit kormány tudományos főtanácsadója.

Az IChemE minden évben egy tiszteletbeli tagot választ sorai közé, a jelölt szakmai-tudományos munkásságának elismeréseként. A korábbi kitüntetettek között van mások mellett Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke és Lord John Browne, a brit BP olajtársaság egykori vezérigazgatója. Illés Zoltán kiválasztásával ugyanakkor a szervezet a tavalyi vörösiszap-katasztrófa kárelhárítása során végzett munkát is elismerte.

Az államtitkár a nagykövetségi átadási ceremónián elmondta: a tavalyi vörösiszap-katasztrófa után, a brit kormány által felajánlott segítség keretében brit szakértők is jártak a szerencsétlenség által sújtott helyszíneken, és látták a kárelhárításért folytatott küzdelmet. Illés Zoltán elmondta: mint később tudomására jutott, a brit szakértők javasolták az IChemE-nek a kitüntetés odaítélését.

Az MTI kérdésére, hogy hol tart a vörösiszap-ömlés következményeinek felszámolása, az államtitkár kijelentette: mind a szennyezett területet, mind a kiömlött szennyezőanyag mennyiségét tekintve 97-98 százalékosra tehető az eddigi tisztítási munka eredménye. Hozzátette: 56 ezer fuvarnyi vörösiszappal szennyezett földet szállítottak el az érintett térségekből. Illés Zoltán elmondta, hogy a kárelhárítási munkálatok teljes költsége eddig hozzávetőleg 35 milliárd forint. Ebben benne van az első gát megépítése és az utak folyamatos locsolása ugyanúgy, mint a szennyezett területek megtisztítása, a házak lebontása és az új házak felépítése.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás