Hirdetés

A védett madarak éttermi felszolgálásának olaszországi betiltását, a vadhússzállítmányok tételes vámvizsgálatát, a külföldi vadásztatások szigorítását, továbbá egy természetvédelmi kommandó felállítását kezdeményezi Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke a védett madarak pusztításának megfékezésére.
A politikus a madarak éttermi felszolgálásának megtiltása érdekében az Európai Parlamenthez, a vadhússzállítmányok vizsgálata ügyében a magyar vámhatósághoz, a szigorítások és a természetvédelmi akciócsoport kapcsán pedig az agrár-, illetve a környezetvédelmi tárcához fordul.
Illés Zoltán közölte, hogy kezdeményezései diplomáciai erőfeszítéseket, törvénymódosításokat és miniszteri rendeletek módosítását teszik szükségessé, amelyek reményei szerint 6-12 hónap alatt érvényesülhetnek. A bizottsági elnök szigorító javaslatai alapján minden külföldi vadásztatást be kellene jelenteni a nemzeti parkoknál függetlenül attól, hogy az védett területen zajlik-e, valamint a kilövendő vad oltalom alatt áll-e. A természetvédelmi őrszolgálat illetékesei továbbá felhatalmazást kapnának, hogy a külföldi és belföldi vadászok terítékeit egyaránt, bármikor ellenőrizhessék.
A javaslatok között szerepel a hivatásos vadásztevékenység felügyeletének áthelyezése is, amely így a vadásztársaságoktól állami ellenőrzés alá kerülne. Illés Zoltán jelezte: az ügy kivizsgálásának segítése érdekében a környezetvédelmi bizottság albizottságot hozott létre a védett madarak pusztítása kapcsán illetékes személyek meghallgatására.
2002. január 24.MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás