A rovat kizárólagos támogatója

Nem tudja, mennyi a fizetése, a pontos összegek sosem érdekelték – ezzel magyarázta a vagyonnyilatkozatában szereplő téves számokat Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, aki időhiány miatt évről évre automatikusan másolja át az adatokat. A hibás dokumentumokat javítani fogja.

Nemrég a Magyar Narancs részletesen foglalkozott  azzal, hogy a kormánytagok és államtitkárok vagyonnyilatkozatában közölt jövedelmi adatok – néhány kivétellel – kisebb-nagyobb mértékben eltérnek ugyanezen személyek személyijövedelemadó-bevallásában közzétett adataitól, holott ezeknek nyilván egyezniük kellene. A különbség néhány tízezertől akár több millió forintig is terjedhet. Ez utóbbi csoportba tartozik Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár is, akinek 2011-ben 12,2 millió forinttal kisebb, 2012-ben viszont 5,45 millió forinttal magasabb volt az összevont adóalapja, mint ami a vagyonnyilatkozataiban közölt jövedelmi adatokból kiszámolható. Okkal feltételezhető tehát, hogy valamelyik dokumentumban tévesek az adatok.

Illés Zoltán „foglalkozásából származó havi adóköteles (bruttó) jövedelem”-ként 2011-es és 2012-es vagyonnyilatkozatában is a Közép-európai Egyetemtől (CEU) kapott „kb. 850 ezer” forintos egyetemi tanári fizetését jelölte meg. Országgyűlési képviselőként felvett 231 900 forintos képviselői tiszteletdíján felül államtitkárként további 997 200 forintos illetményre jogosult. (Képviselői fizetését nem kellett feltüntetnie, államtitkárként felvett járandóságát azonban köteles lett volna szerepeltetni, ez az adat először mégis csak a 2013-ról szóló nyilatkozatban tűnik fel, és akkor is hibásan: a bruttó helyett a nettó összeget adja meg.) Vagyonnyilatkozata szerint Illés más jövedelemmel nem rendelkezik, havi jövedelme így megközelíti a 2,1 millió forintot. Ezek alapján az összevont adóalap összegének 2011-ben 31,33 millió, 2012-ben 30,68 millió forint körüli összegnek kellett volna lenni, az államtitkár által az szja-bevallásból közzétett adatok szerint azonban 19,11 millió, illetve 36,13 millió forint volt ebben a két évben. Úgy tűnik tehát, hogy 2011-ben az adóbevallásból hiányzik egy jelentősebb összeg, 2012-ben viszont a vagyonnyilatkozatból.

A mancs megkereste a környezetvédelmi államtitkárt, és megkérdezte, miből adódik az eltérés. Illés Zoltán elmondta, nem tudja, mennyi a fizetése. Azt tudja, hogy egyetemi oktatóként a Közép-európai Egyetemtől, parlamenti képviselőként az Országgyűléstől, államtitkárként pedig a Vidékfejlesztési Minisztériumtól kap fizetést, ezeknek azonban csak a nagyságrendjével van tisztában, hiszen „egész életemben fontosabb volt számomra a környezetvédelmi elkötelezettség, az egyetemes értékek, az elvégzendő munka. Tudom, hogy az élethez pénz is kell, de a pontos összegek sosem érdekeltek, ezért van könyvelőm, aki számontartja a részleteket”. Ahogy fogalmazott, ő egy „ilyen lúzer”, aki „nem követi, hogy milyen fizetése van”, arra „sem volt ideje, hogy pontosan beírja” a vagyonnyilatkozatba az összegeket, sőt „nem is emlékszik, mit ír bele” a vagyonnyilatkozatba.  Illés Zoltán elmondása szerint 1998 óta, amikor először lett képviselő, mindig ugyanúgy tölti ki a nyilatkozatot: akkor „beírt egy számot”, amit azóta évről évre automatikusan átmásol. Nem azért, mert annyira gazdag, hanem mert „az örökös időhiány miatt figyelmetlen”. Mikor jeleztük, hogy a vagyonnyilatkozatnak elvben teljeskörűen és pontosan kell tartalmaznia a jövedelmeket, az államtitkár készségesen vállalta: „erkölcsileg és törvényileg felelősnek érzi magát”. Illés, akinek képviselői megbízatása az új Országgyűlés megalakulásával megszűnik, azt ígérte, hogy záró vagyonnyilatkozatában szinkronba hozza a nyilvános dokumentumokban megjelenő hibás adatokat.

Az országgyűlési képviselők jogállását szabályozó törvény szerint azért ennél súlyosabb a helyzet: a képviselőnek/államtitkárnak kötelessége a valós vagyoni, jövedelmi helyzetét bemutató adatokkal kitölteni a vagyonnyilatkozatát, s ez alól az időhiány sem ad felmentést. Sőt, a törvény a mandátum elvesztését helyezi kilátásba a valótlan adatokkal kitöltött vagyonnyilatkozat miatt: ha a képviselő a vagyonnyilatkozatban lényeges adatot, tényt szándékosan valótlanul közöl, akkor a mentelmi bizottság elnöke köteles kezdeményezni a képviselő összeférhetetlenségének kimondását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás