Hirdetés

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását.

Az EU által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében – 2018 óta immáron ötödik alkalommal – a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így most ismét a Kárpát-medence közös téli „sastérképe” készülhetett el, a ködös időjárás ellenére is több mint kétezer sas megfigyelésével.

A 660 magyar, szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madártani szakember az egy időben végzett megfigyelések miatt „sasszinkronnak” nevezett számláláson a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sastelelőhelyét felmérte, így a lehető legpontosabb képet kaphattuk az itt tartózkodó sasfajokról és ezek egyedszámáról.

 Magyarországi sasleltár

A hazai megfigyelések 3 458 db 2,5×2,5 km-es UTM négyzetet (az ország területét felosztó rácsháló “szemek”) érintettek, amely összesen mintegy 21 613km2-t, azaz az ország területének 24%-át fedték le. A felmérések természetesen a legjobb sasélőhelyekre koncentráltak, így a sasfajok szempontjából az országos állomány jelentős részét: 837-855 rétisast és 405-407 parlagi sast számba vették a kutatók.

A fokozottan védett státuszukhoz viszonyítva nagynak tűnő számok ellenére a sasok természetesen még ma is ritkák. A fenti adatok alapján a felmérés során bejárt sastelelőhelyeken, tehát a „legsasosabb” élőhelyeken is 100 négyzetkilométerenként mindössze átlagosan 3,96 rétisas és 1,88 parlagi sas került lencsevégre. Hogy el tudjuk képzelni ezt a nagyságrendet – a legjobb sasélőhelyeken is átlagosan 3 586 focipályányi területet bejárva találkozhatunk egyetlen rétisassal, míg a parlagi sas esetében ehhez már közel 7 411 focipályányi területet kell átlagosan átvizsgálni. A négy sasfajra elkészült régiós összesítés mellett a magyarországi felmérés a korábbi évekhez hasonlóan az összes ragadozómadár-fajra kiterjedt. A réti- és a parlagi sasok mellett 4 szirti sast és 6 fekete sast, valamint további 13 (összesen 17) faj több mint 10 ezer példányát is megfigyelték a szakemberek.

Kárpát-medencei Sasleltár

A hat résztvevő közép-európai ország összesítésében 1 302 rétisast és 628 parlagi sast, 16 szirti sast és 8 fekete sast figyeltek meg. A sasfajok mellett további 13 (összesen 17) ragadozómadár-faj több mint 13 ezer példányát is megfigyelték a szakemberek.

Részletek >>> 

Nyitókép: szirti sas Fotó: Czifrák Gábor

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás