A rovat kizárólagos támogatója

Néhány nappal az után, hogy japán szakemberek egy hosszú robotkarral lenyúltak a fukusimai atomerőmű aljára, a tudósok fotókat tettek közzé az ott talált olvadt fűtőanyagról.

A nyolc évvel ezelőtti fukusimai atomkatasztrófa óta először tettek múlt héten kísérletet japán szakemberek arra, hogy egy robotszerkezettel hozzáférjenek az egyik megrongálódott atomreaktor aljában felgyülemlett megolvadt fűtőanyaghoz. A tudósok most közzétették a felfedezésről készült első képeket.

A szakemberek egy 15 méter hosszú csövet engedtek le a reaktorköpeny alá, amellyel megpiszkálták az olvadt fűtőanyagot. A kiemelést 2019 második felére tervezik. A kísérlet fontos mérföldkő, ugyanis bár a mostani robotkarhoz hasonló szerkezetet korábban is leküldtek a reaktor aljára, az erős sugárzás miatt az eszközre szerelt kamera 2 óra után tönkrement. Az, amelyiket egy héttel később eresztettek le, szintén nem bírta.

kép: TEPCO

A fukusimai atomkatasztrófát egy 2011. március 11-én bekövetkezett, 9-es erősségű földrengés okozta, amely megrázta Japán északkeleti részét, a földmozgást követő hatalmas szökőár pedig megrongálta az atomerőművet. Az erőmű környékéről később több mint 140 ezer embert kellett kimenekíteni. via HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek