A rovat kizárólagos támogatója

A kormány éppen nemzeti konzultációt folytat a klímavédelemről, csak az embereknek felejtettek el szólni róla. Elég komoly kérdésről van szó, ami sokunk életét befolyásolhatja. Ennek ellenére valószínűleg kevés az esélye annak, hogy eddig sokan kitöltötték volna a pár napja indított kérdőívet, mivel ezt a kormány sehol sem hirdeti.

Hétfőig, november 25-éig lehet kitölteni a kormany.hu oldalon a társadalmi konzultációs kérdőívet a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról. A stratégiában fogja meghatározni Magyarország, hogy mi mindent kíván tenni a párizsi klímamegállapodásban foglalt célok eléréséért, és ezt év végéig be kell nyújtaniuk az Európai Bizottságnak.

Azaz elég komoly kérdésről van szó, ami sok magyar ember életét befolyásolhatja majd. Ennek ellenére valószínűleg kevés az esélye annak, hogy eddig sokan kitöltötték volna a november 18-án indított kérdőívet, mivel a jelek szerint ezt a kormány sehol sem hirdeti. Hogy a konzultáció egyáltalán elindult már, az számunkra is csak úgy derült ki, hogy a klímaváltozással kapcsolatos témákkal foglalkozó Másfél fok oldal egyik olvasója véletlenül ráakadt a linkre.

A 444.hu hiába kereste az MTI-ben, illetve a számos kormányközeli híroldalon, elsőre nem sok nyomát találta annak, hogy a kormány igyekezett volna tájékoztatni a közvéleményt az éppen zajló konzultációról, ahogy a kormany.hu főoldalán sem utal semmi arra, hogy épp zajlik egy nagyobb társadalmi konzultáció, és egyelőre úgy fest, hogy ezúttal a Rogán Antal vezette minisztérium sem költött el milliárdokat tájékoztató kampányra.

Mindenesetre a kérdőív oldaláról kiderül, hogy a kormány a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia véglegesítésében kéri az emberek segítségét. Mint írják, „a 2015-ben az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Feleinek 21. találkozóján elfogadott, és 2016-ban hatályba lépett Párizsi Megállapodás alapján az aláíró feleknek arra kell törekedniük, hogy az üvegházhatású gázok alacsony kibocsátásával járó hosszú távú fejlesztési stratégiákat fogalmazzanak meg és jelentsenek be, figyelembe véve közös, de megkülönböztetett felelősségeiket és eltérő képességeiket, tekintettel az eltérő nemzeti körülményekre.  A fentiek alapján 2020. január 1-jéig Magyarországnak is el kell készítenie és be kell jelentenie a Bizottságnak a legalább 30 éves kitekintéssel rendelkező hosszú távú nemzeti stratégiáját. Ugyanakkor a tagállamoknak nyilvános konzultációt kell végezniük ezen hosszú távú stratégiák elkészítése során.”

Ez az a nyilvános konzultáció, ami annyira azért mégsem lett nyilvános elsőre. Itt lehet kitölteni, 8-10 perc alatt meg is van az egész.


Szakmai javaslatok a nemzeti klímakonzultáció kitöltéséhez

A másfélfok – olvasói kérésére – összeállított egy rövid szakmai tájékoztatót, ami segítségül szolgálhat a nemzeti klímakonzultáció kitöltéséhez. Természetesen a cikkben található szakmai javaslatok csak az Ő véleményünket tükrözik, mindenki saját meglátása szerint válaszolja meg a kérdéseket. Rendkívül fontos viszont, hogy minél többen válaszoljunk a kérdőívre, ugyanis ezzel (is) hozzuk döntéshozóink tudtára, a klímaügyet többé nem lehet a szőnyeg alá söpörni, mindannyiunk és az élővilág sorsa függ tőle. Az éghajlatvédelmi intézkedések egyben egészségesebb környezetet, élhetőbb városokat, tiszta energiát, fenntartható mezőgazdaságot és összességében jobb életminőséget is teremtenének.

Lásd még:  Mindenki hagyatkozzon a legjobb ismereteire, hiszen a konzultáció célja is valahol az emberek jelenlegi véleményének és jövőről alkotott elképzeléseinek megismerése. De talán nem nagy bűn, ha inspiráció gyanánt megosztom saját válaszaimat is – írta Bognár Balázs kertészmérnök. Klímavédelmi konzultáció

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek