A rovat kizárólagos támogatója

A dél-amerikai szarvasmarha-tenyésztés, és az ázsiai széntüzelésű energiafejlesztés a legkárosabb vállalkozások a természetre nézve. Ez a lényege annak az ENSZ által támogatott jelentésnek, amely szerint e vállalkozások rejtett költségei jóval meghaladják bevételeiket.

Az alapvető áruk globális előállítása egy év alatt 7,3 billió dolláros kárt okozott a természetben. Ez áll abban a jelentésben, amely arról készült, hogy hosszú távon hogyan hat, és mi az ára a környezetszennyezésnek, a vízhasználatnak, az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a hulladéktermelésnek.  Az Ázsiában, elsősorban Kínában folytatott széntüzelésű energiafejlesztés a becslések szerint egy év alatt 443 milliárd dolláros bevételt hozott, ám 452 milliárd dolláros kárt okozott a természetben. Ez az összeg nagyrészt a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátása és az emberi egészségre káros levegőszennyezés okozta károk számszerűsítésével állt elő.

A lista második helyén a Dél-Amerikában, elsősorban az amazonasi esőerdő megtisztított területein folytatott szarvasmarha-tenyésztés áll. Ez a becslések szerint évi 353 milliárd dolláros természeti kárt okoz, nagyrészt a vízellátó hálózatra gyakorolt nyomás és a fakitermelés miatt.  Harmadik helyre az észak-amerikai széntüzelésű energiafejlesztés került, közvetlenül megelőzve a dél-ázsiai búza- és rizstermesztést – ismertette a lista további szereplőit a jelentés.

Az ENSZ által támogatott tanulmány a The Economics of Ecosystems and Biodiversity (Az Ökoszisztémák és a Biodiverzitás Gazdaságai) elnevezésű globális kezdeményezés keretében született.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek