A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az orosz Gazprom cég helyett 30 százalékkal olcsóbban, egy amerikai társasággal szerződtek.

Lengyelország 30 százalékkal olcsóbban szerez be a cseppfolyósított földgázt (LNG) az Egyesült Államokból, mint amennyit jelenleg fizet a Gazprom orosz gázholdingnak.  A PGNiG lengyel gázszolgáltató vezetője mai sajtóértekezleten elmondta, hogy 20 évre szóló, évi 2 millió tonna LNG importjáról kötött megállapodást az amerikai Venture Global LNG céggel.

Az illetékes pontos számot nem mondott, csak annyit közölt, hogy "a földgáz ára több mint 20 százalékkal, majdnem 30 százalékkal lesz olcsóbb az orosz földgáznál".

Lengyelország már tavaly is kötött egy öt évre szóló amerikai LNG-megállapodást, akkor 800 millió köbméter – visszagázosított – földgáz vásárlásáról született szerződés.

Az LNG-t szállító tartályhajók a 2016-ban a német határ közelében fekvő, észak-lengyelországi balti-tengeri kikötővárosban, Swinoujsciében létesített gázterminálhoz érkeznek. A terminál évi 5 milliárd köbméter kapacitással működik, Lengyelország évi földgázszükséglete 15 milliárd köbméter.

(Egy köbméter cseppfolyós LNG-ből 600 köbméter normál állapotú gáz lesz, míg 1 tonna LNG elpárologtatásával körülbelül 1400 köbméter normál gáz keletkezik.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás