A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Ismeretlen óriáspapagáj fosszíliáit találták meg Új-Zélandon, a Heracles inexpectatus nevet kapott faj egyede nagyjából egyméteres lehetett, ezzel messze túlszárnyalja a ma elő papagájokat.

A Heracles inexpectatus nevének első tagja a görög mitológiai alakra, Héraklészre, második tagja pedig a felfedezés váratlanságára utal.
A maradványokat ausztrál és új-zélandi paleontológusok fedezték fel az Új-Zéland déli részén lévő Saintz Bathans közelében zajló ásatáson, ahol 16–19 millió éves fosszíliákat találtak. A szakértők becslései szerint az állat egyméteres és hét kilogrammos lehetett, tehát kétszer olyan nehéz, mint a ma még létező, de erősen veszélyeztetett új-zélandi nagymadár, a kakapó.

Új-Zélandon egykor többféle óriásmadár élt, köztük a 3,5 méteresre is megnövő, kilenc fajt magába foglaló moák családja, és a három méteres fesztávolságú sasok. Az evolúció más szigeteken is nagy madárfajokat alkotott, ilyen volt például Mauritiuson a dodó és a Rodrigues-szigeti galamb vagy remetegalamb. Eddig azonban még nem találtak óriási kihalt papagájt– mondta Trevor Worthy, az ausztrál Flinders Egyetem kutatója.

Brutálisan átalakította a “bölcs ember” az új-zélandi madárvilágot.

Új-Zélandra érkezése óta az ember olyan mértékben megtizedelte a madárvilágot, hogy annak regenerálódásához mintegy 50 millió évre lenne szükség, állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

„Az egykorihoz hasonlóan sokszínű madárvilág újbóli evolúciós regenerálódásához, kifejlődéséhez több idő kellene, mint amennyi ideje létezik az emberiség” –olvasható a Current Biology című szaklapban közzétett tanulmányban. Az ember nagyjából 700 évvel ezelőtt jelent meg Új-Zélandon, az első lakók és a magukkal hozott állatok utódai pedig pusztító kihalási hullámot idéztek elő a helyi madárvilágban, több mint 70 madárfaj tűnt el összesen.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek