Hirdetés
Forrás: raketa.hu

Bár a robotporszívók kétségkívül hasznosak, számos feladat elvégzésére nem alkalmasak: például hogy összegyűjtsék az eldobált cigarettacsikkeket a strand mély homokjából. De van megoldás.

Itt jön képbe a genovai Olaszországi Műszaki Egyetem kutatóinak a találmánya, akik egy AlienGo robotkutyát alakítottak át úgy, hogy az a lábaival képes legyen felporszívózni a szemetet. A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat. Bár ahogy a hírről beszámoló New Atlas megjegyzi, nem világos, hogy ehhez a feladathoz miért van szükség négy porszívócsőre, az biztos , hogy a VERO újabb ékes példája annak, hogy mennyire sokféle feladatra lehet használni az ilyen robotokat, amelyekből már ma is többféle érhető el kereskedelmi forgalomban. (Borítókép: Dynamic Limbed Systems Lab, Italian Institute of Technology)

  • Méregkoktél szivárog a környezetbe cigarettacsikkekből

A csikkek a környezetünkbe kerülő mikroműanyagok egyik fő forrásai is – amikről tudjuk, hogy jelentős negatív hatással vannak az élőlényekre. Az EU már veszélyes hulladéknak minősítette a cigarettacsikkeket.

„A szűrő tele van mérgező vegyi anyagokkal és mikroműanyag szálak ezreivel, így nem akármilyen műanyagdarab kerül a környezetbe. Ez veszélyes hulladék” – mondta Bethanie Carney Almroth, a Göteborgi Egyetem ökotoxikológiai professzora egy korábbi cikkünkben.

Betiltották a bagózást Barcelona tengerparti strandjain 
Spanyolország élen jár a füstmentes partszakaszok számában: az országban már 500 ilyen tengerparti rész van. A Kanári-szigeteken 61, a valenciai tartományban 72, Andalúziában 48, a Baleár-szigeteken pedig 19 tengerparti fürdőhelyen tiltották meg a dohányzást környezet- és egészségvédelmi okokból.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás