A rovat kizárólagos támogatója

Elrendelte Tarlós István a szmogriadót, közölte a főpolgármesteri hivatal ma hajnalban. A forgalomkorlátozással, a legszennyezőbb, fekete matricás autók közlekedési tilalmával járó intézkedés holnap reggel 6 órakor lép érvénybe, és további intézkedésig mindennap reggel 6-tól 22.00-ig tart. Kivéve, ha ma jelentősen javulna az idő – hogy így lesz-e, az holnap hajnalban fog kiderülni. Miskolcon és Nyíregyházán is szmogriadó

A szmogriadót azért kellett elrendelni, mert az úgynevezett kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye november 5-én és 6-án a főváros hat-hat mérőpontján meghaladta a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható.
 

legszennykep2

Fotó: Időkép

A feketematricás autók közlekedési tilalmával járó intézkedés a főváros közleménye szerint nem terjed ki az M0-s Budapesten áthaladó szakaszaira, továbbá Nagykovácsi és Remeteszőlős átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Szépjuhászné útja – Budakeszi út – Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Nagyrét utca – Máriaremetei út – Hidegkúti út – Budapest közigazgatási határa.

A főpolgármester kéri a budapestieket, hogy ha csak lehet, a közösségi közlekedést használják, a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhákat pedig ne. A szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetőit pedig porkibocsátásuk csökkentésére szólította fel határozatában.

Légszennyezés mérés a Kálvin-téren Légszennyezés mérés a Kálvin-téren
A képre kattintva galéria nyílik.

A kisméretű szálló por azért veszélyesebb az egészségre, mert – a nagyobb porrészecskékkel szemben – lejut a mélyebb légutakba és baktériumok, vírusok, gombák, valamint toxikus anyagok szervezetbe jutását segíti elő. A közlemény a veszélyeztetett népességcsoportok közé sorolta a légúti és keringési betegségben szenvedőket, csecsemőket, gyermekeket és időskorúakat, továbbá az aktív és passzív dohányosokat.

Az önkormányzat már a tájékoztatási küszöbérték fölötti koncentráció esetében is a szellőztetés és a szabadban tartózkodás kerülését javasolja az érintetteknek, jelezve: a legkevésbé rossz körülmények 11 és 15 óra között alakulhatnak ki.
 

Miskolcon és Nyíregyházán is szmogriadó

Miután a fővárosban bejelentették, hogy holnaptól tilos lesz a legrosszabb környezetvédelmi besorolású (fekete matricás) gépjárművek közlekedése, szmogriadót rendeltek el Miskolcon és Nyíregyházán is. A borsodi megyeszékhelyen, ahol a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a köbméterenként 75 mikrogrammos küszöbértéket, a szmogriadó tájékoztatási fokozata lépett életbe. Ilyenkor tilos a kerti hulladék és a tarló égetése. Kriza Ákos polgármester ugyanakkor arra kérte a város lakóit, hogy részesítsék előnyben a tömegközlekedést és a gáztüzelést.

Nyíregyházán, ahol a levegő porkoncentáriója két egymás utáni napon a köbméterenként 100 mikrogrammos értéket is túllépte, már a riasztási fokozat érvényes. A konzekvenciák azonban egyelőre ugyanazok: tilos a kerti hulladék és a lábon álló növényzet nyílt színi égetése. Az önkormányzat ott is kéri a város lakóit, hogy lehetőleg ne használják személygépjárműveiket – főként a dízelüzeműeket -, helyette válasszák a tömegközlekedést, a kerékpárt vagy közlekedjenek gyalogosan, a fűtésnél pedig a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. A rövid távú meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben vasárnapra várható átmeneti javulás.(MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás