A rovat kizárólagos támogatója

A hétvégén a budapesti Városliget adott otthont a cyclocross országos kerékpárosbajnokságnak, amely a magyar kerékpárossport egyik legnívósabb, kiemelkedő eseménye. Viszont a közparki funkciókat jelentősen csorbítja egy súlyos környezeti pusztítással járó versenysportrendezvény, amely a növények, fák és a gyepfelület jelentős területű károsodásával jár.

A versenyzők között olyan kiválóságok képviseltették magukat, mint például Vas Kata Blanka, akinek egy ország tanulhatta meg a nevét a tavaly nyári Olimpia alatt, amikor mindössze 21 évesen, négyszeres magyar bajnokként negyedik helyezést ért el. Sportolóknak és szurkolóknak egyaránt a legnagyobb élmény hazai közönség előtt szerepelni, és minden lehetőséget meg kell adnunk és ragadnunk erre.
Ugyanakkor ma, a XXI. században, a klímaváltozás súlyos következményeit folyamatosan viselve, és közben felelős politikusokként azért küzdve, hogy amennyire lehet, ezeket a következményeket mérsékeljük, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy egy-egy ilyen nagyszabású sportrendezvény milyen súlyos környezetromboló hatásokkal jár, mekkora az ökológiai lábnyoma, és mekkora munka (ha egyáltalán lehetséges), ezeket a negatív következményeket utólag mérsékelni.
Éppen ezért súlyosan aggályosnak tartjuk Gyorgyevics Benedek nyilatkozatát, aki örömét fejezte ki, hogy a kerékpárosversenynek a megújult Városliget ad otthont, amely immár nem csupán a szabadidős sport, de a profi sport helyszínévé is vált, és válhat a jövőben is.

Ahogy korábban már annyiszor, ismét szeretnénk leszögezni: a Városliget Budapest egyik legnagyobb kiterjedésű, legrégibb közparkjaként kiemelt védelemre szorul. Az a kívánatos, hogy hagyományos közparki funkcióiban megerősítsük, azokat minden eszközzel védjük, a zöldterületek egészséges fejlődését segítsük, az ökológiai egyensúlyt amennyire csak lehet, fenntartsuk. A Városliget ezen szempontok messzemenő figyelembevételével tudja szerepét megfelelően betölteni, és a budapestiek számára a kikapcsolódás helyszíne maradni, a város élhetőségét javítani.

Ezeket a közparki funkciókat jelentősen csorbítja egy súlyos környezeti pusztítással járó versenysportrendezvény, amely a növények, fák és a gyepfelület jelentős területű károsodásával jár – hogy mennyire nem csupán a levegőbe beszélünk, azt jól illusztrálják a csatolt képek.
Ez is bizonyítja, hogy alapjaiban hibás az a Liget-koncepció, amely állandó rendezvénytérként kívánja hasznosítani a Városligetet, mert ez a folyamat a zöldfelületek károsodásához, majd a műfű, a beton és társainak megjelenéséhez vezet.

Meggyőződésünk, hogy az ilyen rendezvényeknek helye van a fővárosban, ugyanakkor azt is gondoljuk, hogy erre nem Budapest kiemelt közparkja a megfelelő helyszín. Budapestet tele van olyan helyszínekkel, amelyek a zöldfelület károsítása nélkül kiválóan alkalmasak a versenyek megtartására. Ha a Városliget a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lenne, akkor ez a rendezvény ilyen módon nem kaphatott volna engedélyt.

Többek között ezért is elhibázott a Városliget törvény, mert elveszi azt a jogot a Fővárosi Önkormányzattól, hogy eldönthesse, mikor, hol, milyen rendezvényeket enged meg a város területén. Az új kormány feladata lesz, hogy helyreállítása az önkormányzatok jogait, és visszaadja a Városligetet fővárosnak!

Kerpel-Fronius Gábor főpolgámester-helyettes

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás