Hirdetés
Kínában építették meg a világ legnagyobb szélturbináját. A 146 méter magas monstrum 36 ezer háztartást képes ellátni árammal.

Sikerült Kínának megépítenie a világ legnagyobb szélturbináját. A 146 méter magas eszközt az ország keleti részén állította fel a több vállalatot tömörítő China Three Gorges Corporation (CTG). A mintegy 50 emeletes épület 36 ezer háztartást képes ellátni villanyárammal.  Megjegyzendő, hogy Kínában egy háztartást három fővel számolnak az országban bevezetett egykepolitika miatt.

Több millió kilowattot termel

Az erőmű a szakértők véleménye szerint 22 tonna szén elégetését spórolja meg, vagyis 54 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe egy év alatt. Éves átlagos teljesítménye pedig meghaladhatja a 66 millió kWh-t.

A CTG és a Goldwind nem sokkal korábban egy másik monstrumot is bemutatott, igaz, az „csak” 13,6 MW-os. Lej Mingsan, a CTG vezetője szerint a 16 MW-os egység fejlesztésébe azután kezdtek bele, hogy a hatóság egy hatékony és világszinten is jelentős szerkezet megépítését kérte tőlük. A szakember szerint sikerült megfelelni az elvárásnak, a fejlesztéssel ugyanis ultrakönnyű lapátokat és extra tartós csapágyakat is sikerült létrehozniuk – írja az Új Magyar Szó.


Egy hete írtunk egy másik szeles rekordról: beindult a dániai Nyugat-Jylland területén a világ legerősebb szélturbinája, a Vestas V236-15.0 MW. A 280 méter magas turbina a számítások alapján 20000 háztartás éves áramigényét állítja elő.  Felpörgött a világ legnagyobb szélturbinája

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás