A rovat kizárólagos támogatója

A csombókos harangozómadár lett hivatalosan is a világ leghangosabb madara. A kiáltásai elérhetik egy cölöpverőgép 113 decibelét is.

Addig örüljön, amíg a szomszéd csak flexel hétvégente, ugyanis az Amazonas mélyén élő, galambméretű és mindössze 250 grammos madár fehér hímjének nászéneke olyan hangos is lehet, mint egy teljes erőből dübörgő rockkoncert – állapította meg Jeff Podos, az Amhersti Massachusettsi Egyetem biológusa.

Jeff Podos és kutatótársai nagy felbontású hangrögzítővel és kamerával örökítették meg a madár énekét és viselkedését. Mint a tanulmányban írják, a vadonban azon tűnődtek, hogy a szerelmi dal címzettjei hogyan bírják végighallgatni halláskárosodás nélkül a fülsiketítő nászdalt, ami nemcsak hangos, de meglehetősen kellemetlen is.

Fogalmunk sincs, ilyen apró állatok hogyan tudnak kibocsátani magukból ilyen erős hangokat – írta a biológus a tanulmányában.  Megfigyelték, hogy a párt kereső hím az első dallamot a széles nyilvánosság előtt adja elő, “majd drámai, majdnem teátrális fordulatot tesz”, és a második dallamot már a kiszemelt nőstényhez címezve bocsátja ki magából.

 A ZÖLD TOLLAZATÚ NŐSTÉNYEKET EGYÁLTALÁN NEM ZAVARJA A DOBHÁRTYASZAGGATÓ RIKÁCSOLÁS, SŐT BOLDOGAN BÚJNAK ODA A LÁRMÁZÓ HÍMHEZ. 

A massachusettsi kutatók felfigyeltek arra is, hogy minél hangosabb volt egy csombókos harangozómadár kiáltása, annál rövidebb ideig tartott, nyilván a levegővételi kapacitás anatómiai korlátai miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek