A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Európai Bizottság elfogadta az európai zöld megállapodás részét képező, 2030-ig tartó időszakra szóló új uniós erdőstratégiát, mely a természetes és őshonos erdők szigorú védelmét, a leromlott állapotú erdők helyreállítását, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítását tűzte ki célul – tájékoztatott az uniós bizottság.

Az új erdőstratégia hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unió 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkentse üvegházhatásúgáz-kibocsátását, 2050-re pedig teljes klímasemlegességet érjen el. Segít abban, hogy az EU az európai klímarendeletnek megfelelően fokozza az úgynevezett természetes elnyelők által végzett szén-dioxid-eltávolítást. Azáltal, hogy átfogó megközelítést alkalmaz a társadalmi, a gazdasági és a környezeti szempontok tekintetében, az erdőstratégia az uniós erdők sokoldalúságát hivatott biztosítani, és kiemeli, mennyire fontos szerep hárul ebben az erdészekre.

“Az erdők stratégiai szövetségeseink az éghajlatváltozás és a biodiverzitás-csökkenés ellen folytatott harcban. Szénelnyelőként működnek, és segítenek csökkenteni a klímaváltozás hatásait. Lehűtik a városokat, védelmeznek a súlyos áradásoktól, és az aszály hatásait is mérséklik” – fogalmaztak.
A közlemény kiemelte, több különböző tényező, köztük az éghajlatváltozás is veszélyt jelent erdők jövőjére nézve. Az új uniós erdőstratégia ezért jövőképet vázol fel és konkrét intézkedéseket határoz meg azzal a céllal, hogy az erdők kiterjedése növekedjen, állapotuk és ellenálló képességük javuljon, védelmük és helyreállításuk pedig lendületet kapjon.

A javasolt intézkedések a szénelnyelők és szénkészletek növelése révén fokozni fogják a szénmegkötést, hozzájárulva ezáltal az éghajlatváltozás mérsékléséhez. A stratégia keretében az EU elkötelezi magát a természetes és őshonos erdők szigorú védelme, a leromlott állapotú erdők helyreállítása, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítása mellett, és vállalja, hogy ennek során megőrzi az erdők által nyújtott és a társadalom számára nélkülözhetetlen ökoszisztéma-szolgáltatásokat.

áradás- esőzés Erftstadt Németország kép: Boris Roessler DPA AFP

A stratégia a leginkább éghajlat- és biodiverzitásbarát erdőgazdálkodási módszerek alkalmazását szorgalmazza, és hangsúlyozza, hogy a faalapú biomassza használatát a fenntarthatóság határain belül kell tartani, és a lépcsőzetes felhasználás elvével összhangban ösztönzi a faanyagok erőforrás-hatékony felhasználását – közölték.

Magyarország a héten írta alá azt a levelet, amelyet Ausztria kezdeményezésére 11 európai uniós tagállam küldött Frans Timmermansnak az Európai Bizottsági alelnökének, hogy haladéktalanul vizsgálja felül az Európai Unió akkor még készülő erdészeti stratégiájának tervezetét.
Az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleményében Nagy István kiemelte, az erdőgazdálkodás egész Európában a fenntartható gazdálkodás modelljeként szolgál, mivel egyszerre figyelembe veszi a fenntarthatóság társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági szempontjait. Helytelen és elfogadhatatlan megközelítés, ha a brüsszeli bürokraták ebből az egységből egyoldalúan csak a zöld szempontok érvényesítésére törekednek, mert nem lesz meg a társadalmi és gazdasági alap az egyébként szükséges környezet- és klímavédelmi intézkedések végrehajtásához. Nem lehet a gazdálkodók ellehetetlenítésével megvédeni az európai erdőket – tette hozzá a tárcavezető. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás