A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: origo.hu

A sok totojázás után elkezdték szétosztani azt a több mint százmilliárd forint uniós pénzt, amit az ivóvízminőség javítására fordíthatunk. A nyertesek között ott van Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor vejének üzlettársa és egy vidéki fideszes képviselő is.

Tavaly év elején a kormány arra kényszerült, hogy az ország több tucat településére lajtos kocsikkal szállítson ivóvizet, mert a magas arzéntartalma miatt nem felel meg az uniós előírásoknak. Magyarország már az uniós csatlakozáskor kötelezettséget vállalt a víztisztításra, de ezt 2000 óta annak ellenére nem sikerült megoldani, hogy az Unió pénzt is adott rá.  Miután tavaly év elején lejárt az a többször meghosszabbított türelmi idő, amit a probléma rendezésre adott az Európai Unió Magyarországnak, a kormány az ideiglenes vízosztás mellett több intézkedést is tett, hogy gyorsítson az évek óta csak cammogó vízminőség-javító projekteken. A kormányváltás után a vízügy – ezen belül a víztisztítási feladatok is – a Vidékfejlesztési Minisztériumtól a Belügyminisztériumhoz kerültek, és egy kormányzati forrásunk tavaly már ezt is garanciának látta arra, hogy végre elkezdődjön a munka. "Amit tíz év alatt nem sikerült megvalósítani, azt majd most a Pintérék izomból átnyomják" – mondta.

A kormány rögtön határozatot is hozott arról, hogy bármelyik önkormányzattól elvehetik a víztisztító projekteket, ha úgy ítélik meg, hogy lassan halad a munka. A hosszú évekig tartó tétlenség után nem véletlen a sietség, az uniós pénzeket ugyanis 2015. június 30-áig el kell költeni, különben elvesznek. Azaz még körülbelül egy év van a hosszas közbeszerzési eljárásokkal nehezített munka lebonyolítására, úgy, hogy az érintett több mint 400 településen tavaly év elején még legfeljebb csak a tervezgetésig jutottak el. “Most megy ki az összes közbeszerzés, ez rengeteg munka. Ha minden alkalmas cég jelentkezik a beruházásokra, akkor is örülhetünk, ha csücskösen sikerül majd tartani a határidőt" – mondta akkor a közbeszerzéseken dolgozó egyik forrásunk.

A kormány tavaly októberig összesen 33 projektet vont a saját hatáskörébe, ezekből kettőben hirdettek nyertest, 11-ben pedig megkezdődött a tényleges előkészítés, néhány esetben már mérnöki munkák is zajlanak. Ez a 33 projekt 227 település vízminőségének javítását fogja össze (becslésünk szerint az érintett emberek kb. fele él itt), ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a Belügyminisztérium alá tartozó Országos Vízügyi Főigazgatóság intézi a teljes munkát, ők írják ki a közbeszerzéseket, ők választják ki a kivitelezőket is. A közbeszerzési értesítő szerint még csak most kezdődik majd a munkák java, a január végén kihirdett 34 milliárd forintos pályázat csak a második projekt, amelyben a kivitelezők kiválasztásáig is eljutottak már.
 

A kiválasztottak

Folytatás, és részletek az origo.hu-n az érdekes hátterű nyertesekről >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás