Hirdetés

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) tegnapi, legfrissebb tudományos jelentése szerint a fipronil nevű mezőgazdaságban használt rovarölőszer is kiemelten veszélyes a méhekre. Idén ez már a 4. mezőgazdasági vegyszer, amiről ezt állítja az uniós hivatal. A Greenpeace a méhgyilkos vegyszerek tilalmát és a méhek átfogó védelmét követeli.

Az ügy komolyságát az is bizonyítja, hogy az Európai Bizottság az első három vegyianyag korlátozásáról szóló jogszabályt sürgősséggel megalkotta. A Greenpeace a fipronil mielőbbi tilalmát és a méhek átfogó védelmét követeli a döntéshozóktól.

A fipronil pár nanogrammos mennyiségben is halálos, ennél kisebb dózisban pedig lerontja a méhek táplálékszerző képességét, hajlamossá teszi őket különböző, elsősorban gombás megbetegedésekre.
"Ha a fipronil és más engedélyezett mezőgazdasági vegyszerek méhpusztulást okoznak, akkor az EU-s engedélyezési eljárás teljes felülvizsgálatra szorul. Ezek a vegyszerek hosszú évek óta halmozódnak környezetünkben, így részleges, időszakos korlátozások nem segítenek a méheken, különösképpen azért, mert hasonló vegyszerek még forgalomban vannak. A Bizottságnak összehangolt stratégiai tervet kell készítenie a beporzók védelme érdekében, melynek első eleme a fipronil és más méhkárosító vegyszerek teljes tilalma lehet" – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

"Döbbenten tapasztaltuk, hogy Magyarország tavasszal nem a méheket, hanem három méhgyilkos vegyszert vett védelmébe. A Vidékfejlesztési Minisztérium az utolsó pillanatig küzdött a vegyszergyártók érdekei mentén – azt állítva, hogy ezek a máshol bizonyítottan káros vegyszerek hazánkban nem veszélyesek. A fipronilról viszont itthon is jól tudjuk, hogy többezer méhcsaláddal, többmillió méhhel végeztek már. Ideje, hogy betiltsuk használatát és a beporzók védelmével a hazai döntéshozók is érdemben foglalkozzanak!" – tette hozzá Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

Az említett rovarölőszerek egyedi korlátozása az európai beporzók állományának megerősödéséhez önmagában nem elég. Az EU-nak kiemelten támogatnia kell a mezőgazdasági vegyszerhasználat és a méhpusztulás összefüggéseit vizsgáló kutatásokat. Továbbá a vegyszerintenzív nagyüzemi mezőgazdaság helyett a modern ökológiai gazdálkodást kell előnyben részesítenie.

A méhek és más beporzók kulcsfontosságúak az élelmiszertermelésben. A világ élelmiszernövényeinek harmada függ a méhek és más állatok által elvégzett beporzástól.

Méhpusztulás – Greenpeace magyar vonatkozású tanulmány. Méhpusztulás – az európai beporzó rovarokat és mezőgazdaságot fenyegető veszélyek (4,5 MB pdf.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás