A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, hogy Oroszország ukrajnai háborújára válaszul már jóval 2030 előtt függetlenítse Európát az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A terv számos intézkedést vázol az emelkedő európai energiaárakra történő reagálástól az európai gázkészletek mielőbbi feltöltéséig – közölte ma  Frans Timmermans európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos Strasbourgban.

Megjelent az uniós mesterterv: így rázná le Európa az orosz energiafüggőséget:
Az Európai Bizottság REPowerEU elnevezésű javaslata

diverzifikálni kívánja a gázellátást,
gyorsítani kívánja a megújuló energiahordozók elterjedését, valamint
kiváltaná a gázt a fűtésben és az energiatermelésben.
Előzetesen hasonló információk szivárogtak ki:

A terv megvalósulása kétharmaddal csökkentheti az EU orosz gáz iránti keresletét már az év vége előtt – emelték ki.

Az uniós bizottság nem orosz beszállítóktól szerezné be, egyúttal növelné a biometán, a megújuló hidrogén, valamint a cseppfolyósított gáz importját, ezzel egyidejűleg csökkentené a fosszilis tüzelőanyagok háztartási felhasználását. Előmozdítaná az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások és a villamosítás növelését.

Különadó, árszabályozás, árkorlátozás
A Reuters tudósítása szerint a javaslatcsomag tartalmazza továbbá, hogy az EU-s országok megadóztathatják az energiacégek – magasabb árakból fakadó – magasabb nyereségét, annak érdekében, hogy fedezetet találjanak a magasabb energiaszámlákra.

Megjegyezték: a Fit for 55 nevű, új uniós klímacsomag javaslatának maradéktalan végrehajtása már 2030-ra 30 százalékkal csökkentené az EU éves fosszilis gázfogyasztását, ez a mennyiség mintegy 100 milliárd köbméternek felel meg. 20 milliárd köbméternyi gáz felhasználásának kompenzációját jelentené a gyorsabb szél- és napenergia expanzió. Ez összhangban van az előzetesen kiszivárgott értesülésekkel.

A ma bemutatott javaslatcsomag intézkedéseivel az EU fokozatosan, legalább 155 milliárd köbméter fosszilis gáz felhasználását szüntethetné be, amely megegyezik az Oroszországból 2021-ben importált mennyiséggel. A terv megvalósulása már az év vége előtt véget vetne az Európai Unió egyetlen szállítótól, az Oroszországtól való túlzott függőségének – tették hozzá.

Az uniós bizottság a javaslat elemeit részletező közleményében Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki kijelentette: függetlenednünk kell az orosz olajtól, széntől és gáztól. Nem támaszkodhatunk olyan beszállítóra, aki fenyeget bennünket. Cselekedni kell az emelkedő energiaárak hatásának mérsékléséért, diverzifikálni kell az európai gázellátást már a következő télig, és fel kell gyorsítani a tiszta energiára való átállást – tette hozzá.

A brüsszeli testület iránymutatást is előterjesztett a tagállamok számára, amelyben megerősítette az árak kivételes körülmények esetén történő szabályozásának lehetőségét. Ez a friss iránymutatás azt is meghatározza, hogy a tagállamok hogyan oszthatják újra a fogyasztók között a magas energiaágazati nyereséget, valamint a kibocsátáskereskedelemből származó bevételeket.

Az uniós állami támogatási szabályok arra is lehetőséget kínálnak a tagállamoknak, hogy rövid távú támogatást nyújtsanak a magas energiaárak által érintett vállalatoknak, és közép- és hosszú távon segítsenek csökkenteni kitettségüket az energiaárak ingadozásának.

Közölték: az uniós bizottság áprilisig olyan jogalkotási javaslatot kíván benyújtani, amely előírja, hogy az EU-ban minden év október 1-jéig a gáztározókat kapacitásuk legalább 90 százalékáig fel kell tölteni. A javaslat magában foglalja a töltési szintek nyomon követését és betartatását, valamint a tagállamok közötti, megosztást biztosító szolidaritási megállapodások kiépítését.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság folytatja a gázpiac vizsgálatát, válaszul az üzemeltetők, különösen az orosz Gazprom esetleges versenytorzulásaival kapcsolatos aggodalmakra.

Elmondták, a megemelkedett energiaárak kezelésére a testület minden olyan sürgősségi intézkedés bevezetésének lehetőségét is vizsgálja, amely korlátozhatja a gázárak villamosenergia-árakra gyakorolt negatív hatását. Az intézkedések között például ideiglenes árkorlátozások szerepelhetnek.

A bizottság továbbá felméri a villamosenergia-piac optimalizálásának lehetőségeit is azzal a céllal, hogy a villamosenergia továbbra is megfizethető maradjon az ellátás megszakítása nélkül – közölték.

Az elmúlt napok fejleményei bebizonyították, hogy több uniós ország sem tud azonosulni az orosz energiaszektort érintő szankciókkal, vagyis az azonnali hatályú büntetőintézkedésekkel, hiszen a függőségük nyomán rendkívüli veszteségeket lennének ők kénytelenek azonnal elszenvedni. Ezért a Bizottság friss javaslata is feltehetően azt célozza, hogy azonnali büntetőintézkedések nélkül, de fokozatosan valósuljon meg az orosz függőség megszüntetése. Ezzel az átmeneti időszak is hosszabb lenne, melynek során az európai gazdaságoknak is lenne idejük felkészülni az új energiaellátási környezetre, és jobban tudnának alkalmazkodni.

A franciák mellette vannak
Európának vannak megoldásai a függetlenedésre az orosz gáztól – jelentette ki ma Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter az ukrajnai háború gazdasági következményei kapcsán. A tárcavezető ezek felgyorsítását szorgalmazta a konfliktus okozta “gázsokk jövő téli kihívásai” miatt. A francia kormánytag azt is megerősítette, hogy a hazai fogyasztók számára tavaly nyáron befagyasztott gázárak legalább 2022 végéig nem változnak.

“A függés az orosz gáztól nem ugyanaz az európai országokban” – ismerte el a miniszter az Air Liquide hidrogéntermelő cég egyik normandiai telephelyén tett látogatásán. “Franciaország gázellátásának 20 százaléka érkezik Oroszországból, miközben az európai átlag 40 százalék, s egyes tagállamok teljesen az orosz gáztól függnek” – tette hozzá, példaként említve Finnországot. Bruno Le Maire úgy vélte, hogy a témában “közös európai megoldásra” van szükség.

A lehetséges megoldások közül elsőként “a gáztárolás felgyorsítását” említette, nyártól kezdve. A tározók “90 százalékra történő feltöltését” javasolta annak érdekében, hogy “szembe tudjunk nézni a 2022-es téllel”. “Ez nem a mostani kihívás, hanem a 2022-23-as tél kihívása” – hívta fel a figyelmet.

Második megoldásként a közösségi vásárlást említette az alacsonyabb beszerzési ár céljából.

Harmadik megoldás: megpróbálni diverzifikálni a beszerzéseket más termelőktől” – hangsúlyozta.

Negyedik lehetőségként pedig a földgáz-cseppfolyósító üzemek fejlesztését említette. Ezekből hét van Spanyolországban, négy Franciaországban, de “sajnos egyetlen sincs Németországban”, viszont javítani lehet a meglévő üzemek termelésén a miniszter szerint. Bruno Le Maire jelezte, hogy az Engie francia energiaipari óriásvállalattal már megkezdte az egyeztetéseket arról, hogyan lehetne növelni a franciaországi terminálok működését.

A “gázsokkal” szemben a miniszter szerint megoldás lehet a biogáz és a biomassza is, “ezek olyan alternatív, Franciaországban előállított megoldások, amelyek lehetővé teszik a függetlenedést az orosz gáztól” – mondta Le Maire.

Eközben a francia környezetvédelmi miniszter Barbara Pompili jelezte, hogy az Európai Unió “egységesen” dönt majd az Oroszországgal szembeni esetleges energiaembargó kérdésében, és arra kérte az Egyesült Államokat, hogy az európai partnereivel egyeztetve lépjen fel.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország minisztereként Barbara Pompili csütörtökön találkozik Washingtonban Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszterrel.

“Némi egyeztetést fogunk kérni” – mondta a francia miniszter az AFP francia hírügynökségnek. “Megértjük az amerikai álláspontot, de ők nem ugyanabban az energiahelyzetben vannak, mint mi” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok kilátásba helyezte, hogy kiterjeszti az orosz energiaszektorra az Ukrajna elleni háború miatt bevezetett szankciókat, de erről még nem hozott döntést.

Európában nagyon más a helyzet, miután a kontinens gázellátásnak 40 százalékát Oroszországból biztosítja – hangsúlyozta a francia tárcavezető. “Időben fogunk dönteni, és ha követjük is az Egyesült Államokat, az mindenképpen közös válasz lesz” – tudatta a környezetvédelmi tárca, kizárva azt a lehetőséget, hogy az orosz gáztól kevésbé függő Franciaország egyoldalúan döntsön az Oroszországgal szembeni energiaembargó bevezetéséről.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás