A rovat kizárólagos támogatója

Igazolta az Antarktisz hőmérsékleti rekordjait jegyző archívum adatait a Meteorológiai Világszervezet. A szervezet nem új méréseket végzett, hanem az eddigi eredményeket ellenőrizte és tette hivatalossá.

Az ilyen hőmérsékleti rekordok felméréseinek végzése, dokumentálása és igazolása a Meteorológiai Világszervezet  (WMO) klimatológiai bizottságának (CCI) feladata. A CCI egy klimatológusokból és meteorológusokból álló nemzetközi értékelő bizottságot hozott létre az Déli-sarkvidék hőmérsékleteinek mérésére, hogy megerősítsék a régió szélsőséges mérési eredményeit.

Az ellenőrzéssel megerősítették, hogy az eddigi legmagasabb hőmérsékleti rekord 19,8 Celsius-fok, melyet 1982. január 30-án mértek a Signy-szigeten lévő kutatóállomáson – közölte a WMO.
A legalacsonyabb hőmérsékletet 1983. július 21-én mérték: mínusz 89,2 Celsius-fokot az Antarktisz központi részén lévő orosz Vosztok kutatóállomáson.

Az Antarktisz mintegy 4,8 kilométeres vastag jégtakarója a világ ivóvízkészletének 90 százalékát tartalmazza. Ha mindez felolvadna, a tenger vízszintje hatvan méterrel emelkedne. A világ egy régiója sem melegszik olyan gyorsan, mint az Antarktisz északnyugati része, Dél-Amerikához közel: az elmúlt ötven évben csaknem 3 Celsius-fokkal lett melegebb.
A nyugati part gleccserei ötven éve zsugorodnak, különösen az elmúlt 12 évben erősödött fel ez a folyamat.

"Valószínű, hogy előfordultak ezeknél is nagyobb hőmérsékleti szélsőségek az antarktiszi régióban, csak azokról nem készültek mérések" – írja a WMO. A klimatológiai archívum szempontjából fontosak az ilyen igazolt értékek a változások dokumentálásához. A WMO a legmagasabb és a legalacsonyabb hőmérsékletek mellett a legnagyobb jégszemet és a leghosszabb villámot is dokumentálja.  

Bezárják az antarktiszi brit kutatóállomást

Bezárják az antarktiszi brit kutatóállomást

A márciustól novemberig tartó antarktiszi tél idejére bezárják a brit antarktiszi kutatóprogram Halley VI kutatóállomását, mert a személyzet biztonságát fenyegetik a jégen keletkezett repedések, így az állomásnak otthont adó Brunt-selfjég, vagyis a szárazföldről a tengerbe nyúló terület leszakadhat.

Már decemberben megkezdték az előkészületeket, hogy a British Antarctic Survey (BAS) állomás épületelemeit 23 kilométerrel arrébb, a szárazföld belsejébe költöztessék, ám eddig úgy volt, hogy a kutatás télen is folytatódik. Most azonban úgy döntöttek, márciustól novemberig zárva lesz az állomás, amelyet a télen is ott dolgozó 16 kutatónak el kell hagynia. A  BAS közleménye szerint a jég változásai – különösen egy új repedés növekedése – olyan "összetett jégtani képletet" mutatnak, amely alapján a tudósok nem tudják előre jelezni, mi történik a jéggel az előttük álló télen és azután.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás