A rovat kizárólagos támogatója

2022 november 8-án életének 81. évében elhunyt az ELTE Füvészkert volt igazgatója, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének alapító tagja Dr. Isépy István.

Isépy István 1942-ben született Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett diplomát 1966-ban. Pályakezdőként a Pál utcai fiúk-ból ismert fűvészkertben helyezkedett el. Az ELTE botanikus kertjének igazgatója volt 1982 és 2005 között. Fő kutatási területe az ország növénytársulásainak (a Vértes erdőtársulásainak és a középhegységek sziklagyepeinek) vizsgálata. A szerkesztő Sarkadi Péter hajdanán – még az MTVA időszak előtt az akkor még valóban közszolgálati Magyar Rádióban dolgozva készített vele riportokat. Az egyik 2002-es beszélgetésben a botanikus kertekről, funkcióikról, szerepük történeti változásairól mesélt.

Fazekas Sándor minisztertől veszi át Isépy István a Pro Natura díjat 2011 ápr. 20 Drávaszabolcs. kép: Sarkadi Péter greenfo

Isépy István az Eötvös Loránd Tudományegyetemen biogeográfia, botanikus kerti növényismeret és a magashegységek növényvilága tárgyakat oktatott. Szívügye volt a tudományos ismeretterjesztés, számos könyv (Séta a Füvészkertben, A Vértes természeti értékei, Búvár Zsebkönyvek sorozat) megjelenésében működött közre szerzőként vagy társszerzőként.

A természetvédelem szempontjából is fontos munkásságát 2011-ben Pro Natura díjjal ismerték el.  A podcastban hallható interjú az akkori drávaszentesi díjátadáskor készült.

Isépy István 2021-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült.

Szeretete a botanika és a Füvészkert iránt halálig tartó aktív, építő munkálkodást tett lehetővé. Nyugdíjas éveiben kimagasló szerepet vállalt a Füvészkert 250 éves történeti anyagának rendezésében, feldolgozásában és bemutatásában (emlékkiállítás, emlékalbum). Hatalmas munkabírással fogott a kert herbáriumának, könyvtárának rendezéséhez és feldolgozásához.

Felhőtlen derűje, humora, szakértelme mindig hiányozni fog – írta nekrológjában az ELTE Füvészkert.

Isépy István nyitóképét  Demeter Károly készítette.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás