A rovat kizárólagos támogatója

Nagy szomorúsággal tudatjuk, hogy Lontay Zoltán 2020 május 7-én örökre elhagyott bennünket. Elkötelezett környezetvédőt, kiváló szakembert, hűséges barátot vesztettünk.

Zoltán közel három évtizeden keresztül működött együtt a Levegő Munkacsoporttal. Önzetlenül, folyamatosan átadott tudása lehetővé tette, hogy az energetika területén szakszerű és időszerű állásfoglalásokat készíthessünk, segítve ezzel a környezetvédelmi törekvéseinket.

Gépészmérnökként végzett az egyetemen, majd 1975 és 2013 között az Energiagazdálkodási Intézet munkatársa, főosztályvezetője volt. Ipari hőhasznosítási ügyeken, később a távfűtés hatékonyságjavítási kérdésein dolgozott. A 1980-as évektől kiemelten foglalkozott a megújuló energia hasznosításával és az energiahatékonyság javítási lehetőségeivel. Alapításától kezdve a Magyar Energiahatékonysági Társaság elnöke volt. Aktív tagként működött több, a fenntartható fejlődés kérdéseivel foglalkozó nemzetközi szervezetben, így a Balaton Csoportban, amelyet „A növekedés határai” című könyv szerzőiként világszerte ismertté vált Donella és Dennis Meadows alapított.

Rendkívül aktív tagja volt a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének. Az utóbbi években szinte naponta adott szakmai tanácsokat, működött közre a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi tevékenységeiben. Képviselte a szervezetünket az Európai Éghajlatvédelmi Hálózat (CAN Europe) rendezvényein. Írásai a blogunkon olvashatóak- áll a civil szervezet közleményében.

Csodáltuk hatalmas tudását és páratlan emberségét. Nagyon fog hiányozni nekünk.


Legutóbb egy októberi cikkünkben idéztük a szakértőt: Teljes mértékben elbeszélnek egymás mellett a környezetvédők és a magyar kormány

” Míg a Levegő Munkacsoport a környezet védelme érdekében 5000 milliárdot lát átcsoportosíthatónak az állami költségvetésben, az Orbán-kormány büszkén vállalja, hogy elsőként támadta meg az autók légszennyezés-csökkentését előíró bírósági döntést.

A Levegő Munkacsoport szerint a kabinet évente 2500 milliárd forintot költ környezetszennyező, egészségkárosító beruházásokra. A választók jobban járnának, ha ezt a pénzt leginkább a lakások energiafogyasztásának csökkentésére csoportosítanák át. A magyar kormány – miközben önmagára a környezetvédelem elkötelezett híveként tekint – büszkén és kezdeményezőleg áll ki a légszennyező autóipar érdekei mellett. A két ellentétes érdeket elektromos buszok vásárlásának támogatásával vélik egy lapra hozni….

A káros támogatások megszüntetése révén felszabaduló forrásokból leginkább az épületeket kellene felújítani – teszi hozzá Lontay Zoltán, a civil szervezet szakértői testületének tagja, a Magyar Energiahatékonysági Társaság volt elnöke. Ellenkező esetben nyaranta a hőség, telente pedig a fagy miatt várható egyre több haláleset. Az országgyűlés által elfogadott Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia is megállapítja, hogy a jelenlegi energiarendszerek súlyosan sérülhetnek a klímaválság miatt. Az épületkorszerűsítés megtakarítást, vagyis tartós rezsicsökkenést is hoz – hangsúlyozta. Olyan nemzetközi intézmények, mint az ENSZ, az OECD vagy az Európai Bizottság, számtalan alkalommal sürgették az állami költségvetések környezetbarát átalakítását – hívta fel a figyelmet Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projektfelelőse. Civilek ennek érdekében uniós szintű aláírásgyűjtést kezdtek. Követelésük szerint az EU az éghajlatvédelmi célok elérését biztosító adót vessen ki aszén-dioxid-kibocsátására. E bevételt az energiahatékonyság javítására, a megújulókra és az alacsonyabb jövedelműek támogatására fordítsák.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek