A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az indiai kormány egy titkos nyomozati anyagra támaszkodva zárolta a környezetvédő szervezetek külföldről érkező támogatásának a kifizetését, mert állítólag a hazai össztermék (GDP) 3 százalékáig terjedő kárt okoznak a tevékenységükkel.

Főként a szennyező iparágak ellen kampányoló szervezetek, így a Greenpeace, az Action Aid és valamiért az Amnesty International jogvédői is köztük vannak. A belügyminisztérium sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a beszámoló létét, amely azonban kiszivárgott, és India-szerte heves vitákat váltott ki a sajtóban. Az amerikai hírügynökség hozzájutott egy példányhoz.

A sajtó szerint az indiai központi nyomozó iroda az új kormánynak küldött jelentésében azt állítja, hogy e társadalmi szervezetek "India rossz hírét keltik, és a nyugati kormányok külpolitikai céljait szolgálják". Az iroda különösen az atomerőművek, uránbányák, széntüzelésű erőművek, génmódosított gabonanövények és az elektrohulladék elleni tömegtüntetések szervezése miatt bírálta a szervezeteket.

Noha a belügyi tárca nem ismeri el a jelentés létét, egy szóvivő tegnap elismerte: a múlt héten levélben utasították az indiai központi bankot, hogy tartsa vissza az Indiában bejegyzett civil szervezeteknek szánt összes külföldi pénzügyi hozzájárulást, amíg a minisztérium nem tisztázza, hogy évente mennyi pénz érkezik Indiába ilyen célokra, és hogyan költik el.

Aktivisták és a megnevezett csoportok tagjai nevetségesnek tartják a vádakat. "Ez egy lejárató kampánynak tűnik, amely utat nyit a projektek elhamarkodott lezárásának, és a civil társadalom elleni önkényes akciónak" – mondta a Greenpeace indiai ügyvezető igazgatója.
A szervezet kommunikációs vezetője hozzátette: "ezek a taktikák nem fogják megakadályozni a Greenpeace-t abban, hogy továbbra is kiálljon igazáért a hatalommal szemben, és felvesse a jelenlegi és jövő generációk számára lényeges környezetvédelmi kérdéseket".
 

Kapcsolódó anyagok:

Elszívja a Coca-Cola az indiaik vizét?

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek