A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában a világ harmadik legnagyobb szennyezőjének számító India tegnap ratifikálta a párizsi klímamegállapodást. Az erről szóló dokumentumot New York-ban az ENSZ illetékeseinek adták át.

India felelős a világ szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 4,5 százalékáért. Szeptember elején a globális szén-dioxid-kibocsátás 38 százalékáért felelős Kína és az Egyesült Államok – a világ két legnagyobb CO2 kibocsátója – már ratifikálta a klímamegállapodást.

A tavaly december 12-én, a párizsi klímakonferencián 195 ország közreműködésével megszületett keretmegállapodás megerősíti azt a célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest. Egyben ígéretet tettek, hogy folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt.  

A párizsi klímamegállapodás (COP21) csak akkor lép hatályba, ha ratifikálja legalább 55 ország, amelyek együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55 százalékát bocsátják ki. Jelenleg 61 ország írta már alá, vagy tett konkrét lépéseket a ratifikáció céljából. Együttes szén-dioxid kibocsátási arányuk 47,8 százalék. Magyarország Európában elsőként ratifikálta a dokumentumot.

 

Kapcsolódó anyagok:

Japán is beszáll a párizsi klímamegállapodásba

Kína és az USA beszállt a klímaegyezménybe

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek