A rovat kizárólagos támogatója

Indiában is rosszul működik a hulladékkezelő rendszer, ezért az ország városait sokfelé szemét borítja. Az új, műanyag zacskókra, poharakra és szívószálakra vonatkozó intézkedés célja, hogy 5-10 százalékkal csökkentse az ország műanyag-felhasználását.

A most hatályba lépett törvény betilt többféle egyszer használatos műanyagterméket Indiában. A lépésnek nem mindenki örül. Gyári munkások és utcai árusok tömegei tartanak attól, hogy a tiltás veszélybe sodorja a megélhetésüket. Sőt, egyes környezetvédő szervezetek is úgy vélik, hogy nem szabad elsietni a folyamatot a műanyagtermékek megfelelő alternatívájának hiányában. Büntetni várhatóan csak egy hat hónapos türelmi időszak után fognak a hatóságok.

Újdelhi nyomornegyede, Tajmur Nagar a szennyezés és a hulladék szimbóluma. A kerület az egyik fő oka annak, hogy az indiai főváros a világ egyik legszennyezettebb településének számít.


Az Európai Unióban 2021-ben lép életbe az alternatív termékekkel helyettesíthető egyszer használatos műanyag eszközökre vonatkozó tiltás, de a természetes élőhelyeket károsító szemét visszaszorítása érdekében világszerte számos önkormányzat, állam, civil szervezet és vállalat lép fel a rövid élettartamú műanyag termékek ellen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás