A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt hetekben több ezren látogattak el az észak-dakotai Álló Szikla sziú indián rezervátumba, hogy támogassák a helyi törzset a földjüket érintő építkezések elleni küzdelemben. A médiavállalatok saját maguk alatt vágnák a fát, ha beszámolnának egy összetűzésről, mely megsemmisíthet egy olajvezetéket, ami hatással van a saját anyagi helyzetükre.

A tervek szerint egy összesen 3,8 milliárd dolláros költségvetésű olajvezeték, a Dakota Acces Pipeline szelné át a sziú területet, mely a bakkeni olajmezőkről szállítana nyersolajat a kanadai határ mentén Illinois államba. Az Álló Szikla törzse békés tiltakozással próbálja megakadályozni a Missouri folyónál zajló munkálatokat, gyakorlatilag az egész törzs megmozdult és velük együtt amerikai őslakossága is.

Vezetőik bíróságra vitték az ügyet, mert úgy vélik, az építkezéssel nem csak számos szövetségi törvényt hágnának át, de beszennyeznék a rezervátumban élők, és a folyómenti területek ivóvízforrásait, valamint megsértenék az őslakosok szent helyeit is. Az észak-dakotai törzs nem bírt nagy politikai befolyással és demonstrációjuk sem került reflektorfénybe egészen augusztus 31-ig, amikor egy rövid időre sikerült megállítaniuk az olajvezték építési munkálatait.

Ifjabbik Dale Amerikai Ló, becenevén Happy, a dél-dakotai Sioux Falls-ból az egyik kotrógép hidraulikus karjához láncolta magát. Amerikai Lovat hat óra elteltével szedték le a gépről, azonban a kivitelezőknek több ezer dolláros károkat is okozott a kiesés. Nem is beszélve arról, hogy tízezrek nézték végig élőben a Facebookon amint a fiatal lakota indiánt letartóztatják és elvezetik a fehér rendőrök.
 

Sziúk, Pónik békességben

Idáig többségében amerikai őslakosok érkeztek a több mint 9000 négyzetkilométeres 8250 lakossal rendelkező Álló Szikla Rezervátumba. Fényszórókkal és tábortüzek fényével megvilágított indián és kemping sátrak látványa fogadja az éjjel a táborokba érkező jövevényeket. A már beköltözött támogatók festett lovaik hátán ügetnek a sátrak között, a legnagyobb tűz körül pedig férfiak dobolnak, a nők lakota dalokat énekelnek.  A nappalok békés felvonulásokkal és imával telnek nem messze az építési területektől. A táborban lakók ünnepélyesen fogadják az újonnan érkező törzseket, rég nem látott rokonok találnak egymásra újra. A kicsiket rögtönzött napköziben tanítgatják lovagolni és hagyományos kenyeret sütni. Az utolsó beszámolók szerint több mint 120 törzsi nemzet képviselője költözött már be a táborokba Hawaiiból, Maine-ből, Californiából és Mississippiből is.
 

További részletek >>>  

Hadiösvényen a multik ellen: Álló Sziklánál gyűlekeznek a bátor indiánok

 

Letartóztatási parancs a Zöld Párt elnökjelöltje és alelnökjelöltje ellen

Letartóztatási parancs a Zöld Párt elnökjelöltje és alelnökjelöltje ellen

Rongálás és birtokháborítás miatt letartóztatási parancsot adott ki tegnap az amerikai Zöld Párt elnökjelöltje és alelnökjelöltje ellen egy bíróság Észak-Dakotában. A politikusok egy indián rezervátum alatt húzódó olajvezeték építési területén graffitiztek egy tiltakozó megmozduláson.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek