A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Elég volt a szemétlerakó státuszból. Indonézia több mint 210 tonna szemetet küld vissza Ausztráliába, mert a konténerekben tiltott hulladékot találtak.  Májusban a Fülöp-szigetek 70 konténernyi szemetet szállított vissza Kanadába.

Az Ausztráliától átvett papírhulladék közt más típusú szemét, például műanyagpalack, használt gépolaj és elektronikai hulladék volt.  Indonéziában eldöntötték, hogy fel fognak lépni a veszélyes anyagok okozta környezetkárosítás ellen, amely veszélyt jelent a lakosok egészségére nézve is. A múlt héten az Indonéziához tartozó Batam szigetének hatóságai már bejelentették, hogy 49 konténernyi szemetet küldenek vissza a többi közt Németországba, Franciaországba és az Egyesült Államokba. Jakarta júniusban öt, hulladékkal teli konténert már visszaszállított az Egyesült Államokba, ugyancsak tiltott hulladékok miatt.

A térség fő hulladékimportőre korábban Kína volt, ám Peking – környezetvédelmi okokra hivatkozva – tavaly bejelentette, hogy több hulladékot nem vesz át. A kínai döntés után megnőtt a hulladék exportja a térség többi államába, azonban – részben a közfelháborodás miatt – nemrég.

Indonézia mellett Malajzia és a Fülöp-szigetek is leszögezte: többé nem kíván lerakóhelyet biztosítani az iparosodott országokból érkező szemétnek.

2018-ban Indonézia 320,4 millió kiló műanyaghulladékot importált, míg ez a szám az ország kereskedelmi minisztériumának adatai szerint 2017-ben csak 128,8 millió volt.

A Fülöp-szigetek májusban hozzávetőleg 70 konténernyi szemetet szállított vissza Kanadába, amelyet a Chronic Plastics nevű, azóta megszűnt, ontariói székhelyű vállalat vitt a szigetországba öt éve. A vállalat akkor azt állította, hogy a konténerek újrahasznosítható műanyagot tartalmaznak, de ez nem volt igaz.


Nyitókép: Indonéziai tisztviselő áll az Ausztráliából érkezett veszélyes anyagokat is tartalmazó konténerek előtt a Surabaya kikötőben, amit visszaküldenek a származó országba 2019. július 9-én Fotó: Juni Kriswanto AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek