Hirdetés

Kisvasút-fejlesztési programot indít a kormány, és tízmilliárd forintot fordít a költségvetésből kisvasutak felújítására 2018 és 2020 között – jelentette be Révész Máriusz. Tavaly is hasonlót ígértek.

A kisvasút-fejlesztési program keretében összességében 6 milliárd forint jut az erdészeti, 1,4 milliárd a MÁV-hoz tartozó és 2,5 milliárd forint a más fenntartók által üzemeltetett kisvasutak felújítására, új járművek prototípusainak kifejlesztésére. Az erdei kisvasutaknál ez év első félévben elkezdődhetnek a közbeszerzések, az Egererdő Zrt. által üzemeltetett Gyöngyösi Állami Erdei Vasúton pedig már ősszel indulhatnak a munkák, 2019 nyarára várhatóan el is készülnek vele.

A kisvasutak fenntartása sokba kerül, a felújításuk költséges. Az elmúlt évtizedekben (..) a pályák és a járművek elhasználódtak, amortizálódtak, lassan balesetveszélyessé válnak; egyre többször fordulnak elő pályaelhagyások – hangoztatta a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, aki szerint "ha nem szánunk pénzt a kisvasutak felújítására, akkor néhány éven belül a növekvő balesetveszély miatt be kell zárni több vonalat".

Magyarországon jelenleg 21 kisvasút működik, a vonatokon megközelítőleg másfélmillióan utaztak 2016-ban.
Az MTI híre arról nem szól, hogy a felcsúti kisvasút mennyit kap, ha kap.

Ismerősen csengenek Révész Máriusz.szavai így a választási kampány nyitányakor. Emlékeztetőül: 2017. április 1. -én (nem áprilisi tréfaként) írtuk:  A Börzsönyben indul a kisvasúti megújulás

A Börzsönyben indul a kisvasúti megújulás

Elsőnek a kemencei kisvasút meghosszabbítására kerül sor a kormány által a kisvasútfejlesztésre még tavaly megítélt 10 milliárdos keretből – mondta Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos.

A Kemencei Erdei Múzeumvasút állomásán tartott mai kisvasúti szezonnyitón a kormánybiztos elmondta, hogy a keretből a magyarországi kisvasúthálózatot szeretné felújítani és fejleszteni a kormány. Az elsők között támogatják a kemencei kisvasút nyomvonalának meghosszabbítását, ez a tervek szerint egy-két éven belül meg fog történni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás