A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

Japán hamarosan bekapcsolja azt a hatalmas hűtőrendszert, ami tervek szerint 1,5 kilométer hosszú, föld alatti, fagyott falat állít majd a radioaktív víz elé, ami a 2011 márciusi katasztrófa óta szivárog a fukusimai atomerőművek területéről.

Az üzemeltető Tepco és a hatóságok már sok mindennel próbálkoztak, a fagyasztás sem új ötlet, de többször nem működött, pár hete pedig a radioaktív területre beküldött robotok haltak meg a magas sugárzástól, amelyeknek az lett volna a feladata, hogy eltávolítsák a megolvadt fűtőelemeket.  A fagyasztásos terv lényege, hogy a szennyezett víz ne tudjon többet beleszivárogni a Csendes-óceánba. A fagyasztás évi 35 milliárd jenjébe kerül majd a japán kormánynak (86 milliárd forint), és már most egy év késésben vannak az eredeti tervekhez képest.

A hűtőcsöveket 30 méter mélyre telepítik, a reaktor és a turbinák körül fagyasztják meg velük a talajt. A probléma, hogy a megsérült reaktorokat le kell hűteni rengeteg vízzel, hogy a leolvadt reaktormagok nehogy túlmelegedjenek, a hűtéshez használt szennyezett víz pedig a létesítmény sérülésein keresztül beszivárog a környezetbe. A közeli farmerek ezért poliésztert használnak a talajhoz, hogy megakadályozzák a szennyezést.

A környezetbe kijutó radioaktivitást a Csendes-óceánban is észlelték, kis mennyiségben még az USA partjainál is. Mivel a leolvadt fűtőelemeket még mindig nem sikerült eltávolítani, a szivárgásnak nem mostanában lesz vége, ezért a jégfal. Ilyen technológiával már próbálkoztak, de ekkora méretben még nem.  A hűtést először a Csendes-óceánhoz közeli szakaszon kapcsolják be, hogy ne szivárogjon tovább arra a szennyezett víz. A többit csak azután aktiválják, ha már biztos, hogy az első szakasz működik.
 

A japánok durván ráfizetnek Fukusimára

A japánok durván ráfizetnek Fukusimára

A fukusimai atomerőmű katasztrófa arra figyelmezteti a nukleáris beruházást folytató országokat, hogy egy súlyos baleset teljes társadalmi és pénzügyi összeomlással járhat. Japán hajszál híján megsemmisült öt évvel ezelőtt, az adófizetőknek körülbelül egyévi magyar GDP-nek megfelelő összegébe került eddig a kárelhárítás, és nagyon messze van még a vége.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek