Hirdetés

2013. április 1-jétől megkezdődik a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Viharelőrejelző Obszervatóriumából adják ki (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó ). A Balaton viharjelzési szempontból három medencére osztható: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső, és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére.

A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-tónál, Tisza-tónál és a Fertő-tónál is. Az OMSZ Viharelőrejelző Obszervatóriuma a szezon alatt az alábbi feladatokat látja el:

• Teljes körű tájékoztatást ad a Balaton időjárásának pillanatnyi állapotáról.
• Előrejelzéseket ad ki a Balaton és a Velencei-tó térségében várható időjárás alakulásáról, különös tekintettel a szélviszonyokra.
• Szükség esetén viharjelzéseket bocsát ki, elsőfokú viharjelzéssel figyelmeztetve az erős (40 km/óra és 60 km/óra közötti) szélre, illetve másodfokú viharjelzéssel riasztva a viharos (60 km/órát meghaladó) szélre. A jelzések a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával kerülnek kiadásra.

A Balaton és Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetőek az OMSZ honlapján a www.met.hu címen, a BM OKF honlapján a www.katasztrofavedelem.hu weboldalon, valamint a www.rsoe.hu weboldalon.

Az OMSZ egyedi megrendelésre ellátja a Balatonnál megrendezésre kerülő nagyobb szabású rendezvények időjárási biztosítását.

A viharjelzés meteorológiai kiszolgálása

Az elmúlt év tapasztalatai azt mutatták, hogy közel 10 százalékkal lehet csökkenteni a Balaton középső területein a fenntartott viharjelzések idejét ha a korábbi 2 medence helyett 3 medencére bontjuk fel a Balatont a viharjelzések kiadásának szempontjából. A helyi szélviszonyok korábbiaknál pontosabb kiszámításával az idén is eltérő fokozatú jelzések kerülhetnek kiadásra a Balaton három természetes medencéjére: a Keszthelytől a Badacsony-Fonyód szorosig tartó nyugati medencére, a Fonyód és Tihany közötti középső medencére és a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencére. Mindez elsősorban a turizmus és a nyaralók érdekeit szolgálja azzal, hogy kevesebb ideig kell egy adott medencében fenntartani a korlátozásokkal járó viharjelzést.

A vihar-előrejelzés azon feladatok közé tartozik, ahol az időjárás előrejelzése szó szerint életbevágóan fontos. Ennek megfelelően a meteorológusok a lehető legkorszerűbb szakmai és technikai eszközrendszert használják: számítógépes térinformatikai megjelenítő rendszert, nagy felbontású automata meteorológiai állomáshálózatot, műhold-, radar- és villámfelderítő hálózatokat, az előrejelzési egyenletek megoldására pedig nagyteljesítményű számítógépeket alkalmaznak. A Balaton körül 11, a Velencei-tavon 1 part menti mérőállomás folyamatosan rögzíti az időjárási elemek változását. A Tisza-tónál a balatonihoz hasonló viharjelző lámpák tájékoztatnak az aktuális viharállapotról.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK: OMSZ tavi viharjelzési szezon 2013 (300 KB word)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás