A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

A Kúria jóváhagyta Karácsony Gergely „jövővédő” népszavazási kezdeményezését, így napokon belül elindul az aláírásgyűjtés például a Fudan Egyetem megakadályozását célzó kérdésben. Ha az év végéig összejön a kérdésenként 200 ezer aláírás, a választással és a kormány referendumával együtt ezekről is lenne népszavazás.

A Kúria jogerős döntésében jóváhagyta a még nyáron, Karácsony Gergely főpolgármester által indított „jövővédő” népszavazási kezdeményezés két kérdését, vagyis elutasította az ezek hitelesítését megtámadó felülvizsgálati kérelmeket. Ezt Karácsony Gergely jelentette be Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölttel tartott sajtótájékoztatóján.  A Kúria fenti, jogerős döntése azt jelenti, hogy a Fudan Egyetem budapesti campusépítését a Diákváros kárára megvalósítani tervezett kormányzati ötlet elleni kérdésben ugyanúgy lehet népszavazást tartani, mint a munkanélküli segély folyósításának meghosszabbításáról – feltéve persze, ha a referendum kíírásához szükséges, kérdésenként 200 ezer támogató aláírás is meglesz.

Az alábbi két kérdésről van szó:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Karácsony szerint mivel a kormány megpróbálja egy „ál-népszavazással” – a Fidesz által „gyermekvédelmi” népszavazásként emlegett kérdéssorral – elvonni a valódi népszavazásról, vagyis a jövő évi parlamenti választásról a figyelmet, ideje a „valódi kérdésekben” is népszavazást tartani majd ugyanezekkor, a választással egyidőben, ahogy azt már törvény is megengedi.

Ha még idén sikerül összeszedni a 200 ezer aláírást, akkor ott lehet a jövő évi választás idején a szavazólapon ez a két kérdés is”

– mondta a főpolgármester, aki elismerte, hogy nehéz feladat a karácsonyi időszakban aláírásokat gyűjteni, de „teher alatt nő a pálma”. Arra kérte az ellenzéki pártokat, mozgalmakat és a 106 egyéni jelöltet, segítsenek abban, hogy összejöjjön a szükséges mennyiségű érvényes aláírás, mert akkor az Országgyűlésnek kötelezően ki kell írni a referendumot ezekben a témákban. Mint mondta,

itt az ideje, hogy az ellenzék újra kint legyen az utcákon.

Márki-Zay Péter ehhez azt tette hozzá, hogy támogatja Karácsony népszavazási kezdeményezésit. Azért is, mert szerinte a „valódi gondoskodást jelentő javaslatokról“ érdemes szavazni, a kormány kérdéseiről viszont nem, mert azok ésszerűtlenek. Ki is fejtette, miért. Szerinte például a kiskorúak nemváltó műtétjének lehetőségéről és ennek propagálásáról szóló kérdéssel „megpróbának hamis ördögöket a falra festeni, a Szájer képében talán valóban létező brüsszeli meleglobbival ijesztgetni”. Az „aberrált gondolatukban megfogalmazott beteg kérdésekre” nem fog szavazni, azt mondta, „ezt a lapot szét fogom tépni”.

A Fudan-ügyről pedig úgy vélekedett: nem baj, ha külföldi egyetem jön Magyarországra, „a CEU-n is sok fideszes politikus tanult, de most több pénzt adna Orbán Viktor egy kínai kommunista migránsegyetemnek, mint a magyar egyetemeknek összesen”. Ezzel szemben Karácsony alternatíváját támogatja, „a saját gyerekeinknek megfizethető albérletet is biztosító Diákvárost”. Via HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek