A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI
Térítésmentesen lehet keresni a Magyarországról készült Sentinel-űrfelvételek között a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) projekt keretében kialakított eFöld portálon.

Az eFöld portált egy egyszerű regisztrációt vagy KAÜ- (egykori Ügyfélkapu) azonosítást követően lehet használni. Így akár néhány kattintással ellenőrizhető a lakóhelytől távol eső területek állapota (például erdők vagy szántók mérete és a növényborítottság mértéke), ha a kiterjedésük legalább tízszer tíz méter; ennél kisebb objektumok nem látszódnak a képeken – közölte a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ).

A fejlesztés publikus felülete a https://fir.gov.hu/-n érhető el.

Az Európai Űrügynökség Copernicus-programja a Föld állapotának megfigyelésére fókuszál a Sentinel műholdcsalád tagjai által gyűjtött adatok segítségével, így könnyedén vizsgálható a légkör és a földfelszín állapota, például a növényborítottság vagy akár a bel-, illetve árvíz által elöntött területek nagysága. A Magyarország és érdekszférája területéről heti rendszerességgel érkező információk megkönnyítik a hatóságok munkáját és az egyetemeken, kutatóintézetekben végzett vizsgálatokat.
A közlemény szerint a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása elnevezésű projekt a KIFÜ vezette konzorcium közel ötéves munkájának eredménye. A projekt az Európai Unió által biztosított 7,35 milliárd forintból valósult meg.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás