A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Elérhető a Magyar Mérnöki Kamara (MKK) ingyenes, online energetikai tanácsadása – áll a Telexnek eljuttatott közleményükben. Ahogy a lap korábban írta, a hazai lakásállomány nagy része energetikailag elavult, aminek több oka is lehet.

Egyrészt a háromnegyedük több, mint 40 éves, így építésükkor még nem léteztek olyan energetikai elvárások, mint manapság. Ennek az az oka, hogy feleslegesen sok energiát használnak, amit egy átfogó felújítással orvosolni lehetne. Ez persze sok millió forintba is kerülhet, így ritkán valósul meg. Ha valaki mégis felújít, akkor gyakran a lehető legolcsóbban akarja megoldani – így ment el 2016 és 2020 között 2500-3000 milliárd forint rossz felújításokra.

Egy energiahatékony háznak a alacsonyabb a rezsije, mint egy rosszul megtervezettnek, így hosszútávon jobban megéri például egy energetikai terv, már csak azért is, mert Magyarországon a háztartások felelnek a szén-dioxid-kibocsátás 36 százalékáért.

♠ A tanácsadás itt érhető el.

A közlemény szerint ebben segít most az MKK – az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával – a lakosságnak és a vállalkozásoknak: egy információs nyomtatvány kitöltése után

„a tanácsadó szakemberek minden kérdést egyedileg megvizsgálva javaslatokat adnak arra, milyen beavatkozásokkal lehet energiahatékony és költségkímélő műszaki megoldásokat találni egy-egy problémára annak érdekében, hogy egy ház, egy lakás, vagy egy vállalkozás energiafelhasználása hatékonyabb, gazdaságosabb legyen.”

Maga a tanácsadás csak az első lépés, konkrét terv vagy tanúsítvány nem jár hozzá. A nyomtatványban többek között olyan adatokat kell megadni, hogy milyen fekvésű a ház, van-e hűtő, esetleg klíma, valamint azt, hogy milyen megújuló energiaforrások állnak rendelkezésre. A dokumentumba konkrét kérdéseket is lehet írni, hogy a tanácsadás minél célirányosabb legyen.

Mivel ez nem számít tervezésnek, a szakértők nem mondják meg, hogy például milyen típusú nyílászáróra vagy kazánra van szükség, és tervezőt, kivitelezőt sem ajánlanak. Amint a járvány engedi, fórumokat és workshopokat is terveznek, ahol személyesen is lehet majd tanácsot kérni.

Bár a szolgáltatás ingyenes, a kamara azt kéri, hogy aki igénybe veszi, az tájékoztassa őket a tanácsadás alapján megvalósult beruházásról, építésről, fejlesztésről.
„Így a tanácsadást igénybe vevő állampolgárok és vállalkozások segítségével lehetővé válik a megtakarítások országos számbavétele” – írják a közleményben.


Megbuktunk az energiahatékonysági vizsgán

A 2,7 millió családi házból 210 ezer bontásra érett – vélekedett egy korábbi cikkünkben Gulyás István, a Magyar Családiház-tulajdonosok Egyesülete elnöke. 62 százalék, 1,68 millió otthon esetében rendkívül alapos felújítást tart szükségesnek. Mintegy 540 ezer lakás – 15-20 százalék – már átesett részleges átalakításon. Az egyesület számításai szerint csupán az állomány 5-10 százaléka, mintegy 270 ezer, jellemzően frissen épített ház számít energetikailag korszerűnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek