A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Bizottság környezetvédelmi főigazgatósága elfogadta annak a több éves nemzetközi kutatási projektnek az újabb megállapításait, amely az éghajlatváltozás jelenségét vizsgálja a Kárpátok térségében – közölte a CarpathCC projekt irányító testülete.

A közlemény szerint a kutatások alapján pontos kép kapható majd a klímaváltozásnak a régió ökoszisztémáját érintő hatásairól, illetve a változás kiküszöbölésére alkalmazható adaptációs eszközökről.  A magyar szakemberek vezetésével 2012 januárjában indult nagyszabású projekt keretein belül nemzetközi kutatócsoport vizsgálta a régióban lévő felszíni és felszín alatti vizek, a füves, vizes területek, erdők és az ezekre épülő gazdasági szolgáltatások – például erdőgazdálkodás, turizmus, mezőgazdaság – sérülékenységét az éghajlatváltozás várható hatásaival szemben. Az eredmények felhasználásával kétszáznál több nemzetközi és magyar szakértő bevonásával készül el a javaslat, amelynek alapján szakpolitikai intézkedésekkel is elősegíthetik a törvényhozók az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodást.

A nemrégiben elfogadott SR2 és SR4 kutatási modul vizsgálati fókuszában az erdős területek erőforráskészlete és a régióban már alkalmazott adaptációs intézkedések utólagos értékelése állt. A kutatások során kiderült, hogy a Kárpátok térségének egyik országa sem tudott még hatékony adaptációs eszközöket kifejleszteni a klímaváltozás hatásai ellen.

Az integrált „sérülékenységvizsgálat” a Kárpátokban lévő erdőket különböző kategóriákba osztotta. Ez a jövőben segítséget jelent az adott területen gazdálkodó erdőgazdaságoknak és nemzeti parkoknak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás kialakításában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás