A rovat kizárólagos támogatója

Újabb nagyszabású természetvédelmi projekt tervezését kezdte el a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. Október végéig a KNPI elkészíti azt az átfogó tervet, amely alapján a következő években a nemzeti park négy területi egységén végez majd invazív növényirtást.

Az élőhely helyreállítások egyre komolyabb és hangsúlyosabb szerepet kell, hogy kapjanak a gyakorlati természetvédelmi és megőrzési gyakorlatban. Ugyanis az emberiség természetkárosító, pusztító tevékenysége, továbbá a Duna-Tisza közén erőteljes szárazodás mellett napjainkra a fennmaradt természetes és természet közeli élőhelyeken leginkább az alkalmazkodó képes és agresszív terjedésű inváziós fajok okozzák a legfőbb természetvédelmi problémát.

Az invázió az egyik legjelentősebb tényező a száraz homoki élőhelyek állapotának alakulásában, egyetlen élőhelytípus sem bizonyult inváziós fajoktól mentesnek. Az invazív fajok jelentős része szándékos betelepítés eredményeként jelenik meg új hazájában. A betelepített vagy behurcolt fajoknak csak egy része válik később invazívvá, azonban a növénytelepítések számának és mértékének növekedésével az ilyen fajok elszabadulásának valószínűsége egyre növekszik. Szintén növeli megjelenésük – és ezzel későbbi károkozásuk – veszélyét a degradált és művelés alól kivont, de nem helyreállított területek kiterjedésének gyors növekedése.  A projekt által megvalósítani kívánt élőhely-rekonstrukciós tevékenység, inváziós fajirtás a „Természeti értékeink jó kezelése” nevű prioritáshoz kapcsolódik. Célterületként a NATURA 2000 hálózat területeit és a hazai jogszabályokkal védett természeti területeket jelöli meg.

a betolakodó selyemkóróa betolakodó selyemkóró
A projekt átfogó célja:

A Kiskunságban teret hódító idegenhonos növények további terjedésének megakadályozása, a már meglévő állományok irtása, ezáltal a Duna-Tisza köze legértékesebb homokterületeinek, azok természetes, őshonos növény- és állatfajainak védelme. További cél az utóbbi évek során kiszorított őshonos fajok számára a korábbi kedvező feltételek visszaállítása, élőhelyük védelmének biztosítása, összességében a természetvédelmileg kedvező szukcessziós folyamatok felerősítése.

A projekt keretében megvalósuló tevékenységek:
Az első forduló során részletes megvalósíthatósági tanulmány, részletes felmérés és növényvédelmi terv, továbbá monitoring terv készítése.
A második fordulóban az inváziós irtás 1 + 2 éves visszatéréses elvégzése, a szükséges monitoring eszközök beszerzése, monitoring tanösvény kialakítása.

A projekt közvetlen célja:
Inváziós fás- és lágyszárú növények (bálványfa, akác, selyemkóró, ezüstfa, gyalogakác, feketefenyő) irtása négy területi egységen, a Kiskunsági Nemzeti Park Bócsa-Bugac buckavilága és a homokpuszta egységén, Fülöpháza, Ágasegyháza-Orgoványi rétek, valamint Kéleshalom egyedülállóan értékes homokbuckás területein.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás