Hirdetés
greenfo/MTI

A Dél-Afrikából behurcolt erotikus illatú nőstény imádkozó sáska felfalja az új-zélandi faj hímjeit. Eddig 70 százalékukat pusztították el, így a rovar a veszélyeztetettek közé került – derül ki egy új-zélandi kutatás eredményeiből.

Aggasztóan nagy számú új-zélandi imádkozó sáskát falnak fel a távolról érkezett rokon rovarfaj nőstényei. Ellenállhatatlanul erotikus illatanyagot bocsátanak ki áldozatuk elcsábítására, majd felfalják őket – mondta Greg Holwell, a kutatás vezetője, az Aucklandi Egyetem viselkedéskutató biológusa.  A ragadozó rovar nősténye néha bekebelezi a hímet párzás után, de akár közben is. Új-Zélandon azonban a helyi imádkozó sáskák nőstényei már nem találnak hímeket a szaporodáshoz, 70 százalékuk elpusztult a dél-afrikai rovar inváziója miatt.

Holwell elmondta: a kisebb termetű új-zélandi hím lelkesen közeledik az egzotikus nőstényhez, hiszen hiányzik belőle az afrikai sáskahímek ösztönös óvatossága, amire szükségük van, mikor leendő partnerüknek udvarolnak.

"A mi imádkozó sáskáink vonzóbbnak találják a külföldi nőstényeket, mint a hazai fajt, noha nem képesek az idegennel párzani, tehát teljesen értelmetlenül mennek lépre. Az Új-Zélandon honos imádkozó sáskák fenyegetettségét hivatalosan is elismerték, védelmük érdekében meg kell szabadulni az agresszív idegenektől" – fogalmazott Holwell.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás