A rovat kizárólagos támogatója

Irány: 2024! – Párbeszéddel a Zöld Magyarországért! című nagyrendezvényt tartottak tegnap a budapesti La Vida Rendezvényházban. Itt jelentették be: a 10 éves Párbeszéd Magyarországért Párt új neve Párbeszéd – a Zöldek Pártja, röviden: Párbeszéd – Zöldek. A párt EP-listavezetőjének Jávor Benedeket választották meg. Nagyrendezvényt hirdetett tegnap  délelőttre a Párbeszéd, s a nagy bejelentések sem maradtak el. Nevet változtat a politikai közösség, amely Párbeszéd – A Zöldek Pártja, röviden Párbeszéd – Zöldek néven fut neki a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választásoknak. Egyúttal eldőlt, hogy a formáció EP-listavezetője Jávor Benedek lesz.

Szabó Rebeka és Tordai Bence társelnökök azt hangsúlyozták, hogy a jövő csak zöld lehet, narancssárga, kék, lila vagy barna semmiképp.

Ennek jegyében bírálták a kormányt, amiért az általa erőltetett, vízpazarló akkumulátorgyárak veszélybe sodorják az ország vízkészleteit. Mint mondták, ők zöld Európát, és benne zöld Magyarországot akarnak építeni, majd előretekintve 2024-re jelezték, motorjai kívánnak lenni az önkormányzati együttműködéseknek, amelyek elsődleges célja a részvételi demokrácia, az igazságosság és a fenntarthatóság.
Az EP-választások kapcsán elhangzott, hogy a strasbourgi székhelyű jogalkotási szerv a világ egyik legprogresszívebb testülete zöld ügyekben és bejelentették, hogy a Párbeszéd-Zöldek EP-listáját Jávor Benedek vezeti majd. Úgy vélték, zöld rendszerváltásra van társadalmi igény a a hazai és az európai politikai térben is.

A rendezvényen felszólaltak:

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke, Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója, Budapest brüsszeli irodájának vezetője, Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, V. Naszályi Márta, az I. kerület (Budavár) párbeszédes polgármestere, és a Párbeszéd alpolgármesterei. A moderátor Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Újbuda alpolgármestere volt.

Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke elmondta: “Egy soha nem látott ökológiai, szociális, kulturális és politikai válság kellős közepén vagyunk. A zöld politika ott kezdődik, ahol és amikor felismerjük, mit jelent a fenntarthatóság, és hogy magával a rendszerrel, a rendszer alapvető logikájával, szemlélet- és működésmódjával van baj.
A zöld pártok szerte Európában egyre erősödnek, egyre nagyobb szerephez jutnak, számos országban már kormányzóképes pártokként vannak jelen.
A zöld értékek érdemi képviselete Magyarországon is megjelent: másfél évtizeddel ezelőtt. Szabó Rebekával, Jávor Benedekkel, Szabó Tímeával, Karácsony Gergellyel és sok más nagyszerű zöld barátunkkal 15 éve alapítottuk meg az LMP-t, az első magyar zöld pártot, amely parlamenti képviseletet nyert – és 10 évvel ezelőtt a második, szintén parlamenti erővé váló zöld pártunkat, amely mától Párbeszéd – Zöldek néven folytatja a munkát.”
A 10 éves Párbeszéd Magyarországért Párt új neve tehát Párbeszéd – a Zöldek Pártja, röviden: Párbeszéd – Zöldek.

Jávor Benedek szavazólap Párbeszéd – Zöldek EP 2023 03 26

Szabó Rebeka, a Párbeszéd – Zöldek társelnöke szerint “a valódi zöld politika nem pusztán arra törekszik, hogy a rendszeren belül legyen kicsit jobb a tájvédelem meg a környezetvédelem. A valódi zöld politika rendszerkritikus. Mi nemcsak a parlamentben, hanem az önkormányzatokban is megjelenítjük a zöld gondolatot.
Különösen büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország legmagasabb közvetlenül választott közjogi tisztségének betöltője zöld politikus: Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – Zöldek színeiben.
A soron következő önkormányzati kampányban minden eszközünkkel arra fogunk törekedni, hogy növeljük egyrészt a Párbeszéd – Zöldek, valamint a zöld elkötelezettségű képviselők és önkormányzati vezetők számát, legyenek bármely párt vagy mozgalom tagjai, vagy akár civil, független jelöltek.
Emellett a magyar zöldeknek európai szinten is van mire büszkének lenniük: európai parlamenti képviselőket is adtunk Magyarországnak és Európának, akik közül Jávor Benedek 2019-ben elnyerte az Év EP-képviselője díjat környezetvédelem kategóriában, az Európai Adófizetők Szövetsége pedig az 2014–2019-es ciklus legjobb zöld képviselőjének választotta. Ezért jó hír tehát, hogy a Párbeszéd – Zöldek kongresszusa Jávor Benedeket megválasztotta a párt EP-listavezetőjének.”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerint “Az a politika, amiben mi hiszünk, egyszerre képviseli azokat, akik aggódnak a világvége miatt, és azokat is, akik a hó vége miatt aggódnak.(…)  Budapest csodálatos megapolisz, de ahhoz, hogy élhetőbb, nyugodtabb legyen, le kell lassítani, és a kisvárosok a nagyvárosokban mozaikját kell felépíteni. Ez a város nem csak egy közlekedő folyosó, ezért amit mi nap mint nap teszünk, arról szól, hogy élhetőbb várost hozzunk létre.

Videó forrása >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek