A rovat kizárólagos támogatója

Az Egyesült Királyság dél-nyugati csücskében, St Austell városka határában (Cornwall) egy hatalmas külszíni kaolinbánya felhagyott kráterét nem a szokásos és fantáziátlan hulladék lerakónak, hanem egy nagyszerű nonprofit környezetvédelmi bemutatóhellyé, hazai kifejezéssel élve természetvédelmi látogatóközponttá fejlesztették.

A tervezők, kivitelezők és működtetők az emberi képzelőerő, művészet, kreativitás gazdag eszköztárát alkalmazzák annak érdekében, hogy az évente odalátogató több százezer látogató megértse a földi ökoszisztémák működést és környezeti és gazdasági szolgáltatásaik nélkülözhetetlenségét, sőt azt is, hogy mindezt a mindennap embere, saját napi életvitelében mi módon védelmezheti egyszerű eszközökkel.
Az egész bemutatóhelyül szolgáló hold kráterre emlékeztető „bányaudvar” az élményszerzés igazi bőségszaruja, de kétségtelen a legfőbb látványosság a hatalmas hatszögű panelekből összeállított, belső tartószerkezetek nélküli óriás pavilonrendszer. A szappan-buborék módjára egymáshoz ragasztott fantasztikus építmények belső terei nagyobb részt a trópusi esőerdők, illetőleg a mediterrán övezetek eredeti és átalakított növényzetével kerültek betelepítésre. Az ingujjra vetkőzött látogatók sétaútjukon kongói, brazil, vagy indokínai dzsungeleket járhatnak be akár a decemberi télben, mialatt bepillanthatnak a trópusi népek eredet mítoszaiba, megismerhetik a ritka, valamint a tömegesen termő és termesztett trópusok növények szolgáltatásait, kezdve a trópusi eredetű gyógyszerektől a napi kávéig.
A mediterrán rendszerek (Krétától Kalifornián keresztül Ausztráliáig) bemutatása során az emberiség kultúrtörténetének kincseit, a több ezer éves olíva, szőlő, paratölgy ligeteit, a tengerek gyümölcseit idézik meg változatos módon.

Életképek az ÉDEN-ből Életképek az ÉDEN-ből

A 20 hektáros bemutató helyen külön pavilon szolgál a természet művészeti alkotásainak, az alkotók természetet idéző munkáinak összerendezett és okos bemutatására, igaz a látogató központ minden sarkában, minden négyzetméterén jelen van a kreativitáson alapuló bemutatás.

Az ÉDEN látogatóközpont legtöbben a növényzettel foglakozik, hiszen a nap energiáját növények kötik meg és biztosítják annak tovább áramlását az emberek hasznára. Oxigén, víztisztítás, élelem, takarmány, rost, építőanyag, fűtés. hűtés, árnyékolás stb. – mindenütt a növények segítenek bennünket, akkor is, ha kacsalábon forgó palotában élünk, és akkor is, ha pálmakunyhóban húzzuk meg magunkat.
Elektromos berendezéseinknek hulladékaink tömkelegéből készült, a látogatók fölé tornyosuló szobor szembesít mindenkit azzal, hogy változtatni érdemes fogyasztási szokásinkon és a tartós és egyben fenntartható megoldások nem csak emberi kapcsolatinkban, de mindennapi anyag használatunkban is az ÉDEN megőrzésének eszköze.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás