A rovat kizárólagos támogatója

A fixen telepített kültéri medencék már 15°C körül használhatóak, ha a víz fűtése megoldott. A nem téliesíthető kerti medencéket viszont jóval később, csak a legelső meleg nyári héten érdemes felállítani, hogy legyen ideje a víznek felmelegedni, mire tartósan jóra fordul az idő.

Hűvösebb időben a medence vizét felfűteni elég drága, sokan a szolártakarókon kívül nem is használnak mást, így viszont a fürdési szezon csupán 2 hónapra csökken, mivel csak a legmelegebb időben képes a nap kellőképp felmelegíteni a medence vizét. A medencefűtés legmodernebb módja az elektromos hőszivattyú használata.

Medencetemperálás hőszivattyúval

A medence hőveszteségét, a párolgásból adódó hőveszteséget és a fűtéshez szükséges energiafelhasználást úgy is jelentősen csökkenthetjük, ha a kültéri medencét használaton kívül medencetakaróval mindig lefedjük. Ettől függetlenül rá kell segíteni a fűtésre, ilyenkor jön jól a hőszivattyú, ami a napsütéstől függetlenül biztosítja a fürdővíz kellemes hőfokát. 

A könnyen telepíthető levegő-víz hőszivattyús berendezések a levegő hőtartalmát veszik igénybe, vagyis +10-15°C felett hatékonyak igazán. Egységnyi villamos energia felhasználásával akár 4-6 egységnyi hőenergiát is képesek kinyerni. Ez az érték az úgynevezett jósági fok vagy COP. 

Ennek köszönhetően a hőszivattyús fűtés a kezdeti nagyobb bekerülési költséget nem számítva az üzemeltetési költségek tekintetében kedvező. Teljesen függetlenül működik a levegő hőmérsékletétől, hosszú élettartama és energiahatékonysága pedig környezetbaráttá teszi. Hátránya viszont a viszonylag nagyobb összegű beruházási költség mellett az, hogy minél melegebb az idő, annál hatékonyabb, és csak lassan melegíti fel a víztömeget. Emiatt a vásárlás előtt mindenképp ellenőrizd a berendezés teljesítményét, vesd össze a medencéd méreteivel, nehogy csalódj benne.

Medence hőszivattyú segítségével jelentősen meghosszabbítható a szezon

A stabil kialakítású kerti medencék megfelelő karbantartással évekig a család kedvencei maradnak, ezért érdemes vigyázni rájuk. Egy illeszkedő hőszivattyúval hosszú időszakra megoldott a medence vizének gazdaságos felfűtése és temperálása. Ha kültéren használjuk, a COP érték magasabb, hiszen mire kedvünk támad megmártózni a vízben, addigra valószínűleg a levegő hőmérséklete is magasabb lesz, ezzel számolj a beüzemeléskor.

Ha még vásárlás előtt állsz, mérlegeld, hogy ellentétben a gázfűtéssel, a levegős hőszivattyú lényegesen több energiát állít elő, mint amennyit elhasznál, így üzemeltetése rendkívül gazdaságos. A villamos energia mellé ugyanis még felvesz a környezetéből 4-5-szörös energiamennyiséget is, ezt adja le egy hőcserélőn keresztül a medencébe. Nem is igényel magyarázatot innentől kezdve, hogy miért is jobb választás ez a csendes működésű, tartós berendezés a többi elérhető megoldáshoz képest.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás