A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Jelentősen megemelkedett a klímaváltozást részben kiváltó szén-dioxid levegőben lévő mennyisége amerikai kutatók szerint, akik az új adatok fényében kétségbe vonják, hogy megvalósítható a globális felmelegedésnek 1,9 Celsius-fokon belüli korlátozására tett fogadalom.

Az amerikai Országos Óceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) munkatársainak mérése azt mutatja, hogy a szén-dioxid – az emberi tevékenység során felszabaduló elsődleges üvegházgáz – légköri koncentrációja 2,67 ppm-nyival nőtt, és csaknem elérte a 395 milliomod térfogatrészt. (A ppm arányszám az egymillió egységre jutó részecskeszámot mutatja: részecske per millió.) Ilyen arányú emelkedést csak egyszer, 1998-ban tapasztaltak azóta, hogy 1959-ben rögzíteni kezdték a szén-dioxid mennyiségét a levegőben.

A jelenlegi szint több mint negyven százalékkal magasabb, mint az iparosodás előtti korszakban. A múlt század hatvanas éveiben is még csak 1 ppm-nyivel nőtt évente, 2000 és 2010 között átlagosan már közel 2 ppm-nyivel.

Az amerikai szakemberek megítélése szerint a szén-dioxid tartalom váratlan megugrása részben azt mutatja, hogy a világ gazdasága ismét magasabb sebességfokozatba kapcsolhat, és jelentősen megnövekedett a széntüzelésű hőerőművekből származó energia fogyasztása, kiváltképpen a fejlődő országokban (első helyen Kínában). Másfelől sem a fák, sem az óceánok nem tudtak annyi szén-dioxidot elnyelni tavaly, mint rendesen.

A világ vezetői 2009-ben fogadták meg, hogy igyekeznek a globális felmelegedés mértékét 1,9 Celsius-fokon belül tartani. A NOAA kutatói azonban az új mérésre támaszkodva úgy vélik, hogy az üvegházhatású gázkibocsátás és a levegőszennyezés hosszú távú irányzata alapján 2,5-4,5 Celsius-fokos felmelegedésre kell számítani a következő évtizedekben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás