A rovat kizárólagos támogatója

Csak papíron van gazdája a nemrég elkészült honti kétéltűvédelmi terelőrendszernek?

Amikor elkezdődött az építkezés, úgy nézett ki, az épülő terelőrendszernek lesz gazdája, aki karbantartja, gondoskodik róla, nem lepje be a növényzet olyan módon, ahogy a korábbi terelőrendszert belepte. Az elmúlt hetekben többször rákérdeztem, kinek a feladata lesz a növényzet vágása. Konkrét választ nem kaptam.

Január 25-én volt egy terepbejárás.Többen vettünk részt rajta, azok is ott voltak, akik elvileg a megépült terelőrendszer kezelői.
Nemrég a kivitelezőnek be kellett adni hozzájuk egy „Üzemeltetési és karbantartási utasítás”-t. Ennek az elkészítésében a kivitelező kérésére én is részt vettem. Leírtuk, mikor, milyen munkákra van szükség, többek között azt is, a növényzet vágása milyen időközönként szükséges. A terepbejáráskor ismét rákérdeztem, kinek a feladata lesz a terelőrendszert tisztán  artani a növényzettől. Végre konkrét választ kaptam. De… A kezelő azt is közölte, arra azért ne számítsunk, akkor tudják elvégezni a vágást, amikor én az említett utasításban kérem, mivel számtalan más dolguk is van.
A karbantartási utasításba nem véletlenül lettek időpontok beírva. A terelőrendszer környékén nagyon gazdag a vegetáció, a kedvező klímának köszönhetően rövid idő alatt buja növényzet alakul ki. Ha a kért időpontokban nem történik meg ennek az eltávolítása, az nagy veszélybe sodorja az itt élő kétéltűeket. Ha elmarad a nyári takarítás, az ártéren átalakult és a Börzsönybe igyekvő fiatal állatok egyrészt nem fogják megtalálni az alagutak bejáratát, másrészt a terelőfalat beborító növényi részeken könnyedén fel tudnak mászni, így kijutnak a forgalmas 2.sz főútra. Az eredmény? Rengeteg elütött fiatal állat.

Hont kétéltű terelő, békamentő beruházás kép: Sámuel Zsuzsanna

Az őszi, vegetációs időszak utáni takarítás elmulasztása pedig a következő év tavaszán vonuló állatok életét veszélyezteti. Tavasszal ezt a munkát a vonulás előtt már nem lehet elvégezni, mert amint kedvezővé válik az időjárás, az állatok azonnal elindulnak. Ekkor már maga a takarítás jelentene rájuk veszélyt.
Bízom benne, a kezelő akkor fogja végezni a növényzet eltávolítását, amikor az utasításban kértük.
Ha nem,akkor változatlanul veszélyben lesznek a honti békák.
Ennek nem szabad megtörténni!

Kapcsolódó anyagok:

Megmenekülnek a 2-es út menti nógrádi békák

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás