A rovat kizárólagos támogatója

Február végén a Börzsöny két helyszínén is mutatkozott a hiúz – derült ki Ferenczi Balázs videójából. Ugyanott néhány nappal később, a Börzsönyben ritkán látható aranysakál is feltűnt.

Magyarországon becslések szerint 10-12 hiúz élhet. Bár a börzsönyi hiúz létezéséről régóta tudni, de az állat fantomként él, már az is kisebbfajta csodának számít, ha a kamerák felveszik, ezért is van hatványozott jelentősége annak a videónak, amit Ferenczi Balázs készített a nagymacskáról kameracsapdájával február utolsó napjaiban.

A Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalán megosztott felvételen a tekintélyre méltó hiúz az éj leple alatt sétált át a szerkezet előtt. Mint a poszthoz írták, februárban két helyszínen is mutatkozott a hiúz, ráadásul ugyanott néhány nappal később, a Börzsönyben ritkán látható aranysakál is feltűnt.

Hazánkban főként a kíméletlen vadászat, másodsorban pedig az élettér csökkenése következtében 1915 és az 1980-as évek eleje között egyáltalán nem fordult elő hiúz. Az, hogy a faj ismét megjelent, a vadászat korlátozásának köszönhető, ennek ellenére illegális elejtésére sajnos még ma is van példa.

A hiúz kiválóan alkalmazkodott az erdei élőhelyekhez, hatalmasat képes ugrani és a fára mászás sem okoz neki problémát. Főként kisebb rágcsálókkal és patás vadfajokkal táplálkozik. Szabad szemmel kimondottan nehéz észlelni, mert a rejtőzködés nagymestere. Az emberekre nem veszélyes, de a háziállatokat sem kell félteni tőlük, mert nem merészkedik lakott területre.

Nyitókép illusztráció: hiúz fotó: Mosonyi Szabolcs

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek