A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Felfüggesztette egy brazil szövetségi bíróság a Belo Monte, a világ harmadik legnagyobb erőművének építését, mert az építkezés megkezdése előtt nem kérték ki a térségében élő őslakók véleményét.

A Belo Monte az Amazonas-menti esőerdő közepén épül, a folyam egyik mellékfolyóján, a Xingun. A tervek szerint a világ harmadik legnagyobb, 11 ezer megawatt energiát termelő erőműve lesz (az első a 20,3 ezer MW-os Három Szoros erőmű Kínában a Jangcén, a második a brazíliai-paraguayi Itaipu 14 ezer MW-tal). Létesítésének költsége 12 milliárd dollár.

Az erőmű az ország energiaszükségletének 11 százalékát fogja megtermelni. Első turbináját 2015-ben, az utolsót 2019-ben helyeznék üzembe. Az erőműépítést elítéli több környezetvédő szervezet, illetve az őslakosok védelmében fellépő emberjogi aktivisták. Szerintük a létesítmény tönkre fogja tenni az esőerdő élővilágát és 40 ezer ember megélhetését, akiknek mintegy 500 négyzetkilométernyi lakóterületét fogják elárasztani.

A szövetségi kormány azzal érvel, hogy az erőmű tiszta, megújuló energiát termel, és segít majd fellendíteni az ország gazdaságát. Brazíliaváros 1,2 milliárd dollárt szán az erőmű negatív hatásainak csillapítására.

Brazil vizierőmű terv Monte BeloBrazil vizierőmű terv Monte BeloAz építkezést 2005-ben hagyta jóvá a parlament, de "a törvényekkel ellentétben nem előzetes hatásvizsgálatot követelt, hanem utólagost" – olvasható a felfüggesztésről döntő bíró, Souza Prudente indoklásában. Egy igazságügyi forrás szerint csak azután folytatódhat az építkezés, ha a törvényhozás meghallgatta az indiánok képviselőit. Hozzátette azonban, hogy a kivitelező Norte Energia konzorcium valószínűleg megfellebbezi a bírósági döntést.

Kapcsolódó anyagok:

Épülhet az óriásduzzasztó az Amazonon

Erősebb a vízierőmű lobbi?

Nem lesz amazonasi vízierőmű

Tiltakozások ellenére új vízierőmű?

Avatarral a gátak ellen

Tizenegy milliárdos óriásgát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek