A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az átlagosnál melegebb óceánvíz újra súlyos korallfehéredéssel fenyegeti az ausztráliai Nagy-korallzátonyt. Az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) oceanográfusa, Craig Steinberg szerint az elmúlt hetekben mért 1-2,5 fokos óceánvíz-melegedés óriási fenyegetést jelent a koralltelepre.“Amennyiben a hőhullám kitart, vagy súlyosbodik, akkor a korallokon várhatóan megjelennek a stressz jelei, és bizonyos szintű regionális fehéredésre is számítani kell.

A szakemberek a műholdas és a meteorológiai állomások által szolgáltatott adatok alapján, egy vízben úszó automata robot segítségével, továbbá a zátony 350 ezer négyzetkilométernyi területét lefedő műszerekkel követik nyomon az óceánvíz hőmérsékletének valós idejű változását. A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk.

Az AIMS vezérigazgatója, Paul Hardisty szerint a melegedő óceánvíz miatt a korallfehéredések előfordulásának gyakorisága jelentősen megnőtt az elmúlt években. A szakember szerint a korallzátonyok nagyjából egy évtized alatt regenerálódnak egy korallfehéredés után, ami azt jelenti, hogy a globális átlaghőmérséklet csökkentése nélkül a Nagy-korallzátony állapota várhatóan tovább fog romlani.

Ha meg akarjuk őrizni a korallzátonyokat, akkor el kell kezdenünk kidolgozni olyan módszereket, amelyekkel segíthetjük a Nagy-korallzátonyt, hogy megbirkózzon a klímaváltozással, és ezzel párhuzamosan csökkentsük az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátását” – mondta Hardisty.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás